Vrbovskú hasičskú zbrojnicu slávnostne otvorili

Tohtoročný jarný vrbovský jarmok so sebou priniesol aj dlho očakávané oficiálne otvorenie hasičskej zbrojnice Dobrovoľného hasičského zboru vo Vrbovom. Členovia zboru majú po dlhých rokoch adekvátne priestory, ktoré v sobotu 13. mája poukazovali miestnym obyvateľom.

Slávnostné otvorenie zbrojnice sa nezaobišlo bez symbolického strihania pásky. (Autor: am)

V posledných rokoch sídlili vrbovskí dobrovoľní hasiči v obyčajnej garáži, ktorá vznikla prestavbou bývalého uhoľného skladu a nemala žiadne sociálne zabezpečenie. Istú dobu bola dokonca bez elektriny, preto, ako nám povedal predseda DHZ Vrbové, Filip Gono, v podstate všetko, čo poskytuje nová zbrojnica, je pre hasičov veľkým skokom: „Máme tu garáž pre techniku, priestory na jej údržbu, vykurovanú šatňu. Máme aj sociálne zabezpečenie, spoločenské priestory, kanceláriu pre potrebnú administratívu, kuchynku, umyváreň.“

Vrbovská jednotka je zaradená do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov v rámci Slovenskej republiky v kategórii A, čo reprezentuje jednu z najvyšších kategórií. V súčasnosti je pritom v jednotke zaradených 21 členov, z toho pätnásti sú aj používateľmi dýchacej techniky. Od vyhlásenia poplachu alebo oznámenia udalosti majú vykonať výjazd do desiatich minút. „To v posledných rokoch bez problémov spĺňame. Sme spojení s operačným strediskom Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave pomocou aplikácie Fireport, takže poplach alebo udalosť nám oznamujú priamo mobilnou aplikáciou,“ priblížil fungovanie Gono.

Netreba však zabúdať, že všetko sú to zamestnaní ľudia s rodinami a záväzkami. „Samozrejme, sú aj kritické momenty, ktoré sa zväčša dejú od jednej do tretej, keď sa napríklad striedajú pracovné zmeny. Tí, ktorí sú na rannej, sú ešte v práci, a tí, ktorí idú na poobednú, sú na ceste. Ale najväčšie udalosti väčšinou bývajú v noci, takže to ľudí vyťahuje z postelí,“ prezradil predseda zboru, ktorý pokrýva nielen Vrbové, ale aj obce Šterusy, Šípkové, Kočín-Lančár a Trebatice.

V rámci potreby profesionálnych hasičov vyrážajú aj k zásahom mimo okresu, ba niekedy i mimo kraja. „Každý zbor stojí len na pár jednotlivcoch. Všade to tak je. Čo sa týka DHZ Vrbové, oni určite vedia, ktorých sa to týka. Tým patrí najväčšia vďaka. Potom sú chalani, ktorí držia zásahovú stráž a pomáhajú s aktivitami. To je ďalšia skupina ľudí, ktorej treba poďakovať,“ dodal Gono.

Zbrojnicu sa podarilo zaplatiť aj vďaka dotáciám, avšak mesto do nej investovalo nemalé zdroje. „Pred rokmi prišlo ministerstvo vnútra s myšlienkou poskytnúť dotácie na dobudovanie takýchto priestorov. Dostali sme dve dotácie, tretia bola už na prelome roka 2020 a nová vláda schému zastavila. A preto vlani, keď sme brali úver na dokončenie kanalizácie v meste, navýšili sme ho o 250-tisíc eur na dokončenie hasičskej zbrojnice,“ povedal primátor Štefan Kubík.

„Sme na tých chalanov hrdí. Nie je jednoduché o tretej v noci ísť niekomu pomáhať… A možno, že ten niekto mu pred časom aj ublížil,“ zamyslel sa primátor. Pochvaľoval si i názor Okresného riaditeľa HaZZ v Piešťanoch Zorana Benedikoviča, ktorý skonštatoval, že vrbovskí hasiči sú jedni z najúspešnejších v regióne.

Azda i tento krok bude motivačným pre nádejných členov zboru, ktorých medzi seba hasiči radi príjmu. Možno táto robota, či už v dobrovoľnom, alebo v profesionálnom smere, nadchla aj malých návštevníkov, ktorých na prehliadku zbrojnice priamo z tradičného jarmoku priviedli rodičia či starí rodičia. Počas jarmoku si mohli nielen nakúpiť a dobre sa najesť, ale aj sa povoziť na kolotočoch či vypočuť koncerty, medzi inými vystúpenie Maroša Banga.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek