Hľadá sa čarodej nie riaditeľ

Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Piešťanoch je momentálne bez riadneho riaditeľa a v podstate i bez perspektívy, ako sa zaradiť do kultúrnej mapy kúpeľného mesta. Nostalgici spomínajú na zašlú slávu MsKS a niektorí súčasní, bez okolkov si dovolím napísať naivní a ambiciózni mestskí poslanci hľadajú príčiny jeho úpadku vo výbere či nevýbere riaditeľa.

(Autor: FB Mesto Piešťany)

Príčiny súčasnej situácie MsKS však treba vidieť v kontexte. Piešťany sa v období diktatúry stali jednou z mála výkladných skríň „socializmu“ a vďaka centrálnej moci komunistickí pohlavári vyrobili z Piešťan kúpeľnú i turistickú atrakciu. Piešťany pre svoju teplú klímu, Sĺňavu, dve termálne kúpaliská, ale hlavne pre nemožnosť chodiť do zahraničia patrili k tým vychytenejším dovolenkovým destináciám. A tak sa pravidelne stávalo, že počas letných mesiacov takmer zdvojnásobili počet obyvateľov. Autokempingy praskali vo švíkoch, hotelové kapacity sa do posledného miestečka zaplnili. Kultúrne vyžitie dovolenkárov a kúpeľných hostí bolo treba naplniť. Vznikol amfiteáter, prírodné kino, Hudobný pavilón, Malá scéna, Dom umenia, ale i priestory pre výstavy. Štát a MsKS mali na kultúru v Piešťanoch monopol.

Všetko sa zmenilo po páde diktátorského režimu. Piešťanom ostala už len rola kúpeľného mesta, pretože dovolenkári zamierili najmä k moru. V Piešťanoch však ostala kultúrna infraštruktúra v kompetencii MsKS kapacitne ďaleko prevyšujúca možnosti ju v súčasnosti efektívne zaplniť. Navyše pribudli ďalšie subjekty ponúkajúce kultúru a MsKS so štátom stratili v kultúre monopol.

Kultúru v súčasnosti v kúpeľnom meste tiež ponúka projekt energetikov – Elektrárňa Piešťany i projekt aktivistov – Kultúrno-kreatívne centrum ARTA. Okrem nich kultúru tej najprofesionálnejšej úrovne ponúka štátny Dom umenia. O kúpeľných hosti sa aj v oblasti kultúry starajú kúpele vo svojich priestoroch. Ponúkanými kultúrnymi podujatiami je priamou konkurenciou MsKS i mestská knižnica. V oblasti kultúry sú tu tiež privátni hráči, ako je La Musica či ŽiWell a mnohí ďalší menší, ktorí sa snažia hostí prilákať do svojich priestorov aj kultúrnymi vystúpeniami.

Pre domácich či návštevníkov je konkurencia v kultúre výborná vec, no pre niekdajšieho monopolného poskytovateľa v meste je to ťažká situácia. MsKS potrebuje nájsť svoje nové postavenie v prostredí množstva konkurencie na kultúrnej mape Piešťan. Nie hľadať zázračného riaditeľa čarodeja. Pretože ak sú na jednej ulici napríklad štyri pizzerie a pribudne piata, nezvýši sa počet „pizzapojedačov“, len sa namiesto do štyroch pizzerií prerozdelia do piatich.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava