Uviazať guľatú kyticu s dokonalou špirálou je základ floristiky

Telocvičňa Spojenej školy Rakovice voňala v stredu 26. apríla ako rozkvitnutá lúka. Stovky, ba možno aj tisícky kvietkov, lístočkov či halúzok, čo tu mali študenti záhradníckych škôl zo Slovenska pripravené vo vedrách s vodou, poslúžili 35 talentovaným floristom na uvitie gratulačnej kytice či aranžmánu do interiéru. V ten deň od rána až do neskorých popoludňajších hodín tu zažívali motivujúce floristické školenie.

Telocvičňa, kde sa seminár konal, bola plná kvetov a talentovaných študentov zo všetkých záhradníckych škôl Slovenska. (Autor: vd)

Jeho účastníci sa pod vedením lektora, viceprezidenta Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov (SAKF) Mária Mašku z Trnavy a tiež jeho kolegyne Silvie Pavúrovej učili, ako si treba vyberať tie najlepšie kvety a materiály, ako pracovať s farbami, ako vytvárať a kombinovať rôzne druhy aranžmánov a ako používať nástroje a techniky na vytváranie jedinečných kvetinových diel.

Študentky zo Spojenej školy Rakovice už o špirále či guľatej kytici vedeli nielen rozprávať, ale ju aj uviť.

„To najdôležitejšie, čo bude florista potrebovať vedieť pri viazaní gratulačnej kytice, je vytvoriť špirálu, aby bola kytica vzdušná a objemná. Chce to veľa hodín tréningu. Takže svojim budúcim kolegom môžem odporučiť iba trénovať, trénovať a trénovať,“ skonštatoval Maška, ktorý je dvojnásobným víťazom národnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov.

Tu „šéfovali“ Silvia Pavúrová a Mário Maška, viceprezidenti Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov.

Bohaté skúsenosti má aj viceprezidentka SAKF Silvia Pavúrová, ktorá je vždy a rada nápomocná pri výchove mladých talentov, veď ako poznamenala: „Mládeži patrí naša budúcnosť.“

V Rakoviciach sa spolu so svojimi učiteľmi, ktorých zasa v prednáškovej miestnosti školil na floristickom seminári Michal Haut z kvetinárstva Orchidea, venovali zdokonaľovaniu vo floristickej a viazačskej zručnosti a kumšte študenti z Košíc, Malinova, Piešťan, Rakovíc, Pruského a Želoviec.

Okrem toho, že ich tu naučili, ako si vybrať správne kvety a materiály pre rôzne typy aranžmánov a ako zabezpečiť, aby boli kvety čerstvé a trvanlivé, boli mladí kvetinári tiež radi, že si prehĺbili svoje znalosti o farebných schémach a ako ich použiť v aranžovaní. Naučili sa, ako vytvárať kontrasty, odtiene a tóny, aby vytvorili dokonalý vzhľad.

Frekventanti kurzu sa zaoberali rôznymi typmi aranžmánov, ako sú kytice a stolové aranžmány. Naučili sa, ako vytvárať rôzne typy tvarov a textúr a ako používať zvláštne efekty, ako je napríklad farebné ombré.

V oblasti používania náradia a techniky spracovania si vyskúšali prácu s rôznymi nástrojmi a technikami, ktoré pomôžu pri aranžovaní kvetov. Naučili sa, ako používať vázu na kvety, rôzne nádoby a pri aranžovaní prírodné materiály, drôty či stuhy. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj