Piešťanka Alena Šintálová si prevzala Platinovú knihu za zosnulého manžela

Manželka zosnulého piešťanského spisovateľa a publicistu Andreja Štiavnického si prevzala Platinovú knihu vydavateľského domu Ikar in memoriam. Uvedené vydavateľstvo každoročne oceňuje najpredávanejších slovenských autorov na slávnostnej Ikariáde a najvyššie ocenenie získal Piešťanec za viac ako 25-tisíc predaných kníh v minulom roku.

Platinovú knihu si prevzali Jozef Banáš a za zosnulého Jána Šintála, alias Andreja Štiavnického, jeho manželka Alena Šintálová (uprostred). V programe vystúpila Ľubica Čekovská. (Autor: archív Aleny Šintálovej/archív Miroslava Dobiaša)

Okrem Štiavnického získali Platinovú knihu Táňa Keleová-Vasilková a Jozef Banáš. Ceny si odniesli aj Jozef Karika, youtuber Peter Popluhár, gastroenterológ Ladislav Kužela a Ivona Ďuričová. Cenu literárnej kritiky, Zlaté pero 2022, si odniesla Beata Balogová za knihu Kornélie.

Ocenenie za svojho manžela Jána Šintála, ktorý písal pod pseudonymom Andrej Štiavnický, prevzala Alena Šintálová za knihu Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode. Piešťanskému týždňu zároveň poďakovala za nekrológ s názvom Jankov vŕšok pod Čachtickým hradom osirel, ktorý sme uverejnili na našich stránkach krátko po jeho skone.

Andrej Štiavnický žil a tvoril v Piešťanoch, knihy predával aj pod Čachtickým hradom.

Andrej Štiavnický sa narodil v Piešťanoch 30. októbra 1963, zomrel 25. januára 2023. Ako uviedla Šintálová na Ikariáde: „Andrej má už doma jednu Platinovú knihu a tri Zlaté knihy, takže toto pribudne do zbierky a bude to naňho taká pekná spomienka.“

Umelecké meno Andreja Štiavnického zdobí sériu publikácií venovanú Alžbete Bátoriovej, Čachtickému hradu i jeho podzemiu, historickým reáliám o živote a dobe, v ktorej grófka Alžbeta prežívala, bola na slobode i odsúdená najvyšším súdom. Sériu románov, kde vykresľuje aj životy Alžbetiných potomkov, ale i uhorských panovníkov dvoch storočí – šestnásteho a sedemnásteho, nielen sám napísal, ale ich aj veľmi aktívne predával.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda