Miroslav Nerád, predseda správnej rady Piešťanských Čajok: Dosiahli sme všetky ciele

  • Šport / Basketbal
  • 2. mája 2023, 22:30

Piešťanské Čajky vstúpili do druhej desiatky štartov v najvyššej slovenskej súťaži basketbalistiek impozantne. Niké Extraligu žien 2022/23 ovládli šnúrou 28 víťazných zápasov, pričom vo finálovej sérii proti Slávii Banská Bystrica mali bilanciu 3:0. K tomu treba jedným dychom pridať úspešné výsledky v semifinále a finále Slovenského pohára. Prvenstvo v extralige a v Slovenskom pohári, takzvané double, znamená v sezóne šnúru 30 víťazstiev.

Realizačný tím Piešťanských Čajok na čele so šéfom Miroslavom Nerádom (piaty sprava). (Autor: Laco Duračka)

Čajky debutovali v najvyššej slovenskej súťaži 2012/13 piatym miestom, vzápätí (2014) skončili tretie, rovnaké bronzové umiestenie im patrí aj z roku 2018, v ďalších šiestich prípadoch (2015, 2016, 2017, 2019, 2020 a 2021) skončili na druhej priečke a v sobotu obhájili majstrovský titul.

Oslovili sme predsedu správnej rady klubu Miroslava Neráda.

Čakali ste, že sezóna môže byť pre váš klub taká suverénna?

Bola to zaujímavá sezóna, ktorú Banská Bystrica veľmi oživila. Vopred sme si nemohli byť istí, že sa takto skončí. Slávia sa totiž posilnila a bolo jasné, že jej výkony pôjdu nahor. Napokon sme ju však vždy zdolali, takže môžeme byť spokojní.

Pred rokom bolo tesne po zisku titulu známe, že na svojom poste bude pokračovať tréner Peter Jankovič. Aká je s ním situácia tentoraz?

Máme s ním dlhodobejšiu zmluvu. Takže tréner zostáva, čo môžem potvrdiť.

Práve on môže byť znova dôležitá osoba, aby ste mali aj v najbližšej sezóne solídny káder. Uvažujeme správne?

Isteže, tréner je podstatná časť kolektívu, z ktorého by som však nechcel vyberať hrozienka. Budeme stavať na tíme, ktorý máme, a má veľmi dobré základy.

Vy už zaiste viete, aký kolektív by mal v najbližšej sezóne zaútočiť na slovenský majstrovský hetrik…

Niektoré hráčky určite odídu, nepodarilo sa nám ich udržať. Po takejto vydarenej sezóne dostali, samozrejme, veľmi dobré ponuky.

Ide najmä o cudzinky alebo aj o slovenské dievčatá?

Týka sa to jedných aj druhých. Tak to však býva, nikdy nemožno všetky udržať. Dúfame však, že sa nám podarí postaviť rovnako silný tím, aký sme mali v tejto sezóne.

Majstrovský kolektív, pravda, s rôznym zápasovým vyťažením, tvorilo trinásť dievčat. Koľko z nich by malo odísť z Piešťan?

Bude ich štyri až päť. To by mohli byť reálne čísla.

Výbornú prvú sezónu v Piešťanoch má za sebou 37-ročná Anna Jurčenková, ktorá patrila medzi rozhodujúce hráčky. Ostane u vás?

Všetci sme videli, ako výborne hrala celú sezónu, takisto vo finálových zápasoch. Dohodli sme sa s ňou aj na ďalšiu sezónu. Môžeme byť len radi, že ju basketbal stále baví a napĺňa.

Sezóna sa práve skončila. Suverenita Čajok v extralige i Slovenskom pohári bola jasná, nejaké prehry sa zrodili len v Európskom pohári FIBA. Mohli ste predsa len dosiahnuť viac?

Nemôžeme byť nespokojní v tejto situácii. Dosiahli sme všetky ciele, ktoré sme si pred sezónou vytýčili. O niektorých zápasoch v EuroCupe, napríklad proti Pécsu, by sme síce mohli ešte debatovať, ale bolo by to už zbytočné. Naplnili sme všetky očakávania, ktoré sme mali na jeseň pred sebou.

Aj vám ostane okrem titulu nadlho v pamäti víťazstvo nad Galatasarayom Istanbul v Európskom pohári?

História si ho bude pamätať, ale ja ho nevnímam ako nejaký náš prvý vrchol v sezóne. Viem však, že to víťazstvo bolo veľmi dôležité, aby sme postúpili zo skupiny do vyraďovacej časti súťaže.

Veľká výzva do budúcnosti

„Bola to ťažká, náročná sezóna. Všetko sme si museli ,odmakať’ na tréningoch i v zápasoch. Ďakujem dievčatám, že hrali naplno v každom zápase. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom, z ktorých mnohí chodili za nami i na zápasy von. Som vďačný vedeniu klubu, že som znova mal možnosť viesť takýto kolektív. Dúfam, že som výsledkami a titulom splatil dôveru. Všetko dokopy je aj veľká výzva do budúcnosti,“ skonštatoval tréner Čajok Peter Jankovič.

Tomáš Grosmann

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila