Plejády sa dotkli sŕdc divákov v plnej žiare

V kine Fontána minulý utorok zažiarili ako hviezdokopy piešťanské Plejády. Ak by sme boli astronómovia, nazvali by sme ich po hvezdársky. Tie maličké – tanečné Kuriatka a staršie – Sedem sestier. Točili sa, skákali, držali za ruky, baletili, robili premety, šnúry, zdvíhačky v nádherných kostýmoch. A ich učiteľka – tanečná mama Monika Ondrášiková – ich láskavo z bočného hľadiska posielala na scénu.

(Autor: vd)

Motkali sa, aj si trošku zavadzali, ale v správnom okamihu vždy vyšli na scénu, ako ich menovkyne – hviezdne Plejády na nočnú oblohu, aby poskytli tie najkrajšie zážitky z tanca a prežívania hudby svojim najmilším. Boli príťažlivé, milé a naprieč galaxiami hudobných motívov sa pohybovali nezávisle, sprevádzané potleskom plného hľadiska Kultúrno-spoločenského centra Fontána.

Úvodné slová patrili moderátorke, ktorá je Monike Ondrášikovej blízka, lepšie povedané – najbližšia. Je to jej sestra. Predstavila každú z choreografií, pospomínala, komu všetkému treba poďakovať i to, aké významné úspechy Plejády v ostatnom čase zaznamenali nielen v súťaži Winter show v Leviciach, kde si tieto žiačky Základnej umeleckej školy v Piešťanoch pod vedením svojej učiteľky vytancovali dve prvé a jedno druhé miesto. Spomenula tiež úspechy v Trnave na festivale „Mia“, kde žali medailovú žatvu, pretože tu získali štyri zlaté, tri strieborné, dve bronzové a jednu „zemiakovú“ medailu.

O Plejádach astronómovia tvrdia, že ide o mladú hviezdokopu. Jej vek sa odhaduje na štvrť milióna rokov, pravdepodobne sa rozplynie a jej hviezdy sa budú naprieč galaxiou pohybovať nezávisle, samostatne. Dalo by sa to prirovnať piešťanským tanečniciam. Najmä v prívlastkoch – mladá a v príslovkách – nezávisle a samostatne. Mladý súbor, hoci už má svojich predchodcov, ktorých počas tanečného vystúpenia reprezentovala Nika, má pred sebou ešte mnoho svetelných rokov – krokov. Takmer každá z bývalých Plejád si už kráča alebo tancuje svojím životom nezávisle a samostatne.

Naučiť deti milovať tanec, hýbať sa v rytme a spolucítiť s tanečným kolektívom je len časť práce každej dobrej učiteľky tanca. To, či maličké tanečnice budú aj neskôr inklinovať k tomuto umeniu, ukáže budúcnosť. Možno z nich vyrastú budúce sólistky Slovenského národného divadla alebo budú členkami rôznych súborov. A tak ako ich staršie kamarátky zostanú navždy gravitačne zviazané, pretože majú spoločný pôvod – v Základnej umeleckej škole v Piešťanoch. Dokázali to aj záverečným tancom. Žijeme len raz, spieval Ego a Plejády ako jedna veľká žiariaca hviezdokopa pripomínali nebeské divadlo viditeľné voľnými, hoci aj dojatými očami divákov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek