Komentár: Takže takto, pán riaditeľ!

Kamil Moravčík, riaditeľ Základnej školy M. R. Štefánika na Vajanského ulici v Piešťanoch, po vyše týždni zareagoval na naše otázky týkajúce sa informácií, ktoré zverejnil vo svojom jedenásťstranovom otvorenom liste ohľadom údajného zámeru zrušiť školu, ktorú riadi.

Riaditeľ školy Kamil Moravčík tvrdí, že neznáša lož. (Autor: TV Piešťany)

Jeho listu sme venovali pomerne rozsiahly článok v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa. V článku sme poukázali na množstvo neprávd, ktoré riaditeľ v liste uvádza, ako aj na skutočnosť, že pokles záujmu rodičov o umiestňovanie detí na tejto škole zrejme nemusí byť dôsledkom akéhosi administratívneho prerozdelenia spádových ulíc prináležiacich k tejto škole.

Riaditeľovi Kamilovi Moravčíkovi sme päť dní pred zverejnením článku poslali otázky, kde sme sa od neho chceli dozvedieť, na základe akých informácií tvrdí, že niekto chce ZŠ na Vajanského ulici zrušiť. Tiež sme sa chceli dozvedieť, aké opatrenia na zvýšenie kvality vyučovania prijal a v čom vidí príčiny zlého hodnotenia školy od INEKO, ktoré ZŠ M. R. Štefánika radí medzi školy s najhoršími výsledkami žiakov v Piešťanoch.

Takisto sme od riaditeľa chceli vedieť, ako plní opatrenia na zamedzenie šikany na škole tak, ako mu ich uložila Štátna školská inšpekcia, ktorá šikanu na škole preverovala. Chceli sme sa tiež dozvedieť, či opäť bude kandidovať na post riaditeľa školy, keďže v budúcom roku mu končí funkčné obdobie.

Otázky sme mu na základe vzájomného telefonického dohovoru zaslali e-mailom vo štvrtok 9. marca. Keďže odpovede sme do pondelka 13. marca nedostali, článok sme zverejnili bez odpovedí riaditeľa v printovej verzii, ale i na našom webe.

Namiesto odpovedí nám však v utorok 14. marca po zverejnení článku napísala na e-mail zástupkyňa riaditeľa školy Jana Grežová, vraj zverejniť materiál bez odpovedí riaditeľa školy „je obzvlášť nekorektné“.

No a „odpovede“ riaditeľa na naše otázky konečne prišli po vyše týždni v piatok minulý týždeň. „Odpovede na vaše otázky nechám na vašich čitateľov,“ napísal Moravčík.

Takže takto, pán riaditeľ, je obzvlášť nekorektné, ba priam pohŕdanie verejnosťou, ak odmietate vysvetliť, prečo školu, ktorú riadite, INEKO radí z hľadiska kvality vzdelávania medzi piešťanské základné školy s najhoršími výsledkami.

Je vrcholne nekorektné, ba priam pohŕdanie vašimi žiakmi, ak podľa zistení Štátnej školskej inšpekcie neriešite šikanu náležitým spôsobom a odmietate verejnosť informovať, aké opatrenia ste prijali na eliminovanie tohto závažného spoločenského problému.

Je obzvlášť nekorektné, ba priam pohŕdanie verejnosťou, ak odmietate zdôvodniť, na základe akých informácií tvrdíte, že niekto má záujem ZŠ M. R. Štefánika vyradiť zo siete pedagogických zariadení, čiže podľa vašich domnienok školu zrušiť.

Vo svojom otvorenom liste píšete: „Moje základné krédo, ktoré sa snažím vštepovať deťom v škole, je pravdovravnosť, od ktorej sa všetko ďalšie v živote odvíja. V živote je veľmi málo vecí, ktoré neznášam, ale jednou z nich je lož alebo klamstvo.“

Pán riaditeľ, ste si istý, že toto je vaše krédo, o ktorom tvrdíte, že sa ním riadite?

Ako riaditeľ školy ste vedúcim pracovníkom verejnej inštitúcie dokonca zodpovednej za výchovu detí a plat máte z verejných prostriedkov od daňových poplatníkov. Vašou povinnosťou je zodpovedať na otázky, ktoré sa týkajú verejnej inštitúcie, ktorú riadite, aj keď sa vám zdajú byť osobnostne nepríjemné. Zvlášť, ak sa otázky týkajú výchovy a vzdelávania detí, ktoré vám rodičia zveria v presvedčení, že ich kvalitne vzdelávate a že sú v škole, ktorú riadite, v bezpečí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila