Vlastniť karbofurán je nelegálne

Zverejnili sme prípad otravy operených dravcov a v súvislosti s ním je zo strany ochranárov podozrenie, že bol použitý nebezpečný karbofurán. I keď polícia výsledky chemických rozborov zo vzoriek otrávených dravcov zatiaľ nezverejnila, ochranári podľa príznakov otravy v tom majú jasno. Použitý bol podľa nich zakázaný karbofurán.

Polícia výsledky chemických rozborov zo vzoriek otrávených dravcov zatiaľ nezverejnila, ochranári podľa príznakov otravy v tom majú jasno. Použitý bol podľa nich zakázaný karbofurán. (Autor: Vrbové Online)

Prezreli sme preto verejne dostupné zdroje a zosumarizovali, čo je o tomto jede všeobecne známe. Karbofurán je jeden z najjedovatejších karbamátových pesticídov. V minulosti bol súčasťou insekticídnych prípravkov, pomocou ktorých poľnohospodári ničili hmyz. Pre vysokú toxicitu a rizikovosť je od roku 2008 zakázaný v celej Európskej únii.

Zákonom je zakázaná aj jeho držba a akékoľvek nakladanie s ním. Hoci je zakázaný a nikdy nebol určený na maloobchodný predaj, stále sa vyskytujú jeho zásoby medzi bežnými ľuďmi. Táto látka sa vlastnosťami vyrovná nervovoparalytickým bojovým látkam a necelé dva gramy karbofuránu by dokázali usmrtiť dospelého človeka.

V roku 2018 boli v okrese Nové Zámky zaznamenané rozsiahle prípady nelegálnych otráv spôsobených mäsitými návnadami s karbofuránom. Policajtom sa podarilo získať informácie, na základe ktorých nadobudli dôvodné podozrenie, že podozrivá osoba doma tento jed nelegálne prechováva. Vykonali u nej domovú prehliadku a pri akcii im pomáhal skúsený maďarský pes Falco s jeho psovodom. Falco bol špeciálne vycvičený na vyhľadávanie karbofuránu a aj v Maďarsku bol nasadzovaný na podobné prípady.

Pri domovej prehliadke pes označil dve plastové fľaše od minerálnej vody s neznámym bielym roztokom, ktoré boli ukryté za kotlom. Kriminalistický ústav chemickými analýzami zistil, že ide o roztok karbofuránu. Na základe získaných dôkazov okresný súd v júni 2020 odsúdil obžalovaného na 12 mesiacov odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky.

Každý, čo aj z nedbanlivosti, bez povolenia vyrobí, dovezie, vyvezie, prevezie, kúpi, predá, ponúka, vymení, upraví, použije, dá na prepravu, uloží, odstráni alebo inak sebe alebo inému zadováži alebo prechováva karbofurán, dopúšťa sa podľa paragrafu 298 Trestného zákona trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov.

zdroj: imperialeagle.eu

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila