Robotici z CVČ Ahoj bojovali v súťaži FLL

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 13. marca 2023, 00:02

Robotická LEGO skupina žiakov z robotického krúžku v Centre voľného času Ahoj Piešťany, pod vedením Jozefa Dragulu, trvale pracuje na svojich cieľoch. Ostatný úspešne splnený bod bola účasť na First Lego League (FLL) v Bratislave.

Jozef Dragula (vľavo) a riaditeľ CVČ Miroslav Petráš s mladými robotikmi po turnaji FLL v Bratislave. (Autor: CVČ Ahoj)

FLL je celosvetová súťaž Lego robotov na jednotnom ihrisku 1,2×2,4 metra s plánom stavieb, ktoré si musíte najprv postaviť, a je pre celý svet jednotný. Robot musí robiť všetko sám, bez riadenia, jednoducho programom, ktorý musí vypracovať súťažiace družstvo. Každý rok je iný plán a iné stavby.

V tomto roku musel robot splniť 15 úloh a mal na to len dve a pol minúty. Za každú splnenú úlohu dostáva družstvo body. Uvedená úloha, Robot Game, je len jednou štvrtinou povinnosti v FLL súťaži. Družstvo musí ešte spracovať úlohu na zadanú tému, teraz to bola téma „Super Charged“, teda výroba a používanie energií v našom svete. Treťou úlohou bolo preukázať spoluprácu v tíme a kolegiálnosť. Štvrtou úlohou bolo korektné jednanie v družstve a medzi súpermi.

Družstvo CVČ Ahoj v ostrom nasadení v súťaži First Lego League.

Za CVČ Ahoj stavali ihrisko Tereza Halienková, Dávid Dragula, Adam Šiška, Radovan Német, Tadeáš Zurek, Michal Fila, Viliam Šust a Dávid Zurek. Súťažiaci museli mať aspoň deväť rokov, takže na súťaž išli len Adam Šiška ako programátor, Radovan Német, Dávid Zurek, Michal Fila a Viliam Šust. Družstvo získalo za Robot Game pekných 130 bodov a aj v ďalších úlohách bolo v strede súťažného poľa. Nebolo ani prvé, ani posledné. Chlapci ukázali, že Lego robota vedie naprogramovať a aj plniť ním úlohy.

Ako ďalšia súťaž bude v apríli Pescanrobot na SPŠE Piešťany. Robotici už teraz trénujú.

Jozef Dragula, vedúci Robotického krúžku CVČ Ahoj

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea