Ďalšia hoteláčka poletí do Brazílie!

Zožali veľký úspech. Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch vychováva ďalšiu nádej v kávovom odvetví. Študentka Nikita Mária Rigová uspela v celoročnej súťaži Slovak Barista Cup – junior 2022, vďaka čomu pocestuje na stáž do exotickej Brazílie. Cenu si prevzala na skvelom Kávovom plese v Trnave. Študentku pripravoval pedagóg Milan Elčík, ktorému sa podarilo profesijne „vychovať“ už viacero úspešných laureátov súťaže.

Nikita Mária Rigová, študentka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, s pedagógom Milanom Elčíkom. (Autor: HAĽW)

Súťaž študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémií Slovak Barista Cup – junior 2022 ovládla prvými dvomi kolami Bratislavu, avšak posledné zavítalo do Nitry. Aj siedmy ročník súťaže mal plne v rukách Medzinárodný kávový inštitút za podpory Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory, ktorá prevzala záštitu nad organizáciou jednotlivých kôl na celoštátnej úrovni.

Dvadsaťpäť súťažiacich z 15 stredných odborných škôl a hotelových akadémií zo Slovenska hodnotili uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény, certifikovaní lektori Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného kávového inštitútu, degustátori viacerých medzinárodných súťaží, ľudia s bohatými skúsenosťami s vedením úspešných podnikov v oblasti gastronómie Lucia Partlová, Jiří Beníček, Jozef Augustín, Adam Tančin, Roman Pospíchal, Adam Troubil, Oldřich Holiš ml. a Ján Fuksa.

Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je káva. Všetky nápoje je potrebné pripraviť v časovom limite desať minút a za prísnych technických a hygienických postupov. Precízna a rýchla práca baristu za kávovarom, jeho komunikatívnosť a zdravé sebavedomie i  kreativita servisu a symbióza chutí všetkých ingrediencií voľného nápoja je základom pre získanie špeciálnych cien ako najlepšia technika a najlepší voľný nápoj.

Najlepšiu celkovú techniku prípravy predviedla Vivien Gavulová zo Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu Nitra a najlepší voľný nápoj sa podarilo v tomto kole predviesť Vanese Tomaníkovej z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera.

Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú je kladený dôraz, je nastavenie mlynčeka. Počas časového limitu desať minút a 250 gramov kávovníkových zŕn musí súťažiaci pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi pre špeciálnu cenu „najlepšia technika mlynčeka“, ktorú získala Michaela Babicová zo Strednej odbornej školy podnikania v remeslách a službách Senica.

Celkovo však tretie kolo tohto ročníka ovládla v kategórii starších študentov Ellina Zhelezniak zo SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava a v kategórii študentov prvých ročníkov Nikita Mária Rigová z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín