Ako sa pripraviť na jarné práce v záhrade

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 28. februára 2023, 13:27

Už na začiatku nového roka väčšina záhradkárov rozmýšľa nad novou sezónou, preto už vo februári vyberá semená na jarný výsev do svojich záhrad. Skúsení pestovatelia vedia, že dobre vybrané osivo je základ zdravej a bohatej úrody.

Na čo všetko má záhradkár myslieť pri výbere semien? Osivá sa vo všeobecnosti rozlišujú na dva základné druhy. Záhradkárske osivá označené písmenom S sú geneticky fixované odrody a osivá označené písmenom H alebo F1 nemajú svoje vlastnosti fixované v génoch. Na obaloch je vždy uvedený názov a adresa výrobcu, názov a druh rastliny, odroda a kategória – osivá teda treba vyberať podľa vlastných preferencií. A ako sa postarať o priesady? Pokiaľ nemáte dostatok kvetináčov, môžete použiť aj jednoduché plastové nádoby. V nádobách s vrchnákmi rastliny v interiéri vyklíčia skôr a po ustúpení posledných mrazov je možné priesady vysadiť do vonkajších parenísk.

Úprava okolia

Ako sa na jar postarať o oplotenie záhrady? Obojstranné betónové ploty si nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, avšak drevené a kovové ploty na jar renováciu potrebujú. Z povrchu dreveného plota je potrebné odstrániť prach, mastnotu a drevo pred náterom obrúsiť. Pred hnilobou je dobré ochrániť plot impregnačnými prípravky. Poškodené časti plota je treba vytmeliť tmelom a až potom natrieť. Na náter kovového oplotenia je možné použiť rôzne farby, no povrch je nutné najprv ošmirgľovať a odstrániť z neho hrdzu. Na väčšie plochy je dobré využívať širšie štetce. Pri renovácii vysokého a veľkorozmerného oplodnenia dobrú službu poskytne kvalitný rebrík alebo lešenie, tiež nájazdové rampy, ktoré zjednodušia všetky remeselné práce nielen pri renovácii oplotenia, ale aj pri údržbe rodinného domu – či sa rozhodnete opraviť fasádu alebo strechu.      

Dôležitá bezpečnosť

Väčšina záhradkárov vie, čo všetko v sebe skrýva starostlivosť o pôdu a rastliny, preto sa na jarné práce v záhrade pripravuje včas. No pri žiadnych pracovných aktivitách v exteriéri nie je možné podceniť vhodné oblečenie a obuv. Pri výbere odevov a obuvi dbajte najmä na kvalitu materiálov a správnu veľkosť. Pokiaľ vám pri remeselných a pestovateľských prácach pomáhajú aj vaše ratolesti, detské tenisky či topánky im vyberajte obzvlášť premyslene. Obuv pri každej práci vonku má byť vhodne tvarovaná, pohodlná, nepremokavá a odev má byť z pevného materiálu, ktorý je dostatočne teplý a zároveň priedušný. V chladnom počasí je nutné v záhrade nosiť oblečenie, ktoré zaručí ochranu celého tela a pri namáhavej fyzickej práci preferujte obuv, ktorá netlačí a ktorá nespôsobuje žiadne odreniny.    

Inz.         

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel