Sto kilometrov po cyklotrase z Piešťan už čoskoro realita

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 20. februára 2023, 00:01

Na bicykli z Piešťan viac ako sto kilometrov po plnohodnotnej cyklotrase? Čoskoro realita. Trenčiansky samosprávny kraj disponuje stavebným povolením pre ďalší z úsekov Vážskej cyklomagistrály. Trnavský samosprávny kraj odovzdal v minulom roku do užívania 3,5-kilometrový cyklochodník od piešťanského železného mosta po začiatok cyklotrasy v Hornej Strede a onedlho sa po cyklomagistrále dostanete naprieč celým Trenčianskym krajom až na hranicu Žilinského kraja.

Cyklochodník z Piešťan do Hornej Stredy pripojil Piešťancov na cyklomagistrálu čoskoro vedúcu naprieč celým Trenčianskym krajom. (Autor: red)

Ako informoval trenčiansky krajský cyklokoordinátor Ondrej Repka, viac ako 15 kilometrov dlhá cyklotrasa je naplánovaná medzi Nemšovou a Ladcami a prepojí tak okresy Trenčín a Ilava. Povedie cez katastrálne územia Nemšovej, Dubnice nad Váhom, Prejty, Klobušíc, Ilavy, Košece a Ladiec. „Na úseku bude viacero oporných múrov zasadených do päty kanálovej hrádze, súčasťou cyklotrasy bude tiež odpočívadlo na okraji Prejtských jazier,“ priblížil Repka a doplnil, že v prípade vyhlásenia výzvy a alokovania finančných zdrojov na rozvoj cyklodopravy podá župa žiadosť o nenávratný finančný príspevok z európskych štrukturálnych fondov a vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Práve vďaka eurofondom sa v tomto roku zrealizujú na Vážskej cyklomagistrále dva úseky, a to medzi Ladcami a Púchovom a medzi Považskou Bystricou a hranicou so Žilinským krajom, ktoré doplnia už tri hotové úseky. Po kompletnom dobudovaní bude cyklomagistrála merať od Hornej Stredy sto kilometrov a spojí hranice Trenčianskeho kraja so Žilinským a Trnavským krajom.

Prvý úsek Vážskej cyklomagistrály z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom otvorili v Trenčianskom kraji ešte v máji 2018. Ročne ňou podľa počítadla na nej umiestnenom prešlo takmer 90-tisíc cyklistov či korčuliarov. Vďaka novej cyklotrase z Piešťan do Hornej Stredy sa na túto cyklomagistrálu plnohodnotne dostanú i Piešťanci.

V súčasnosti sa dá po cyklotrase dostať z Piešťan cez Hornú Stredu, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín do Nemšovej, kde cestou uvidíte aj najstaršie slovenské pútnické miesto, stredoveký kláštor v Skalke nad Váhom.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava