Participatívny rozpočet: Za projekty hlasujte do 9. januára

Deliberatívne fórum udelilo body, teraz je rad na obyvateľoch. Od 16. decembra Trnavský kraj spustil hlasovanie pre verejnosť, tá rozhodne, ktoré projekty získajú finančný príspevok v maximálne výške päťtisíc eur. V štvrtom ročníku participatívneho rozpočtu môžete vyberať spomedzi ôsmich zapojených projektov v okrese Piešťany.

Projekty prešli v novembri deliberatívym fórom. (Autor: FB Tvoríme kraj)

Najvyššie hodnotenie členov deliberatívneho fóra získali projekty Hľadanie náručia a Objavujme krásy Brezovských Karpát: Turisticko-náučný chodník Pustá Ves – Klenová. Cieľom projektu Hľadanie náručia je vytvoriť bábkovú inscenáciu na motívy knihy Marianny Čaučíkovej – Plávaj, Lydka! Tá pomôže rodičom a deťom, ktoré sú adoptované, bez rodiča, žijúce v azylových domoch alebo v centrách pre deti a rodiny vysporiadať sa s absenciou lásky. Cieľom projektu Objavujme Brezovské Karpaty je vybudovanie turisticko-náučného chodníka Pustá Ves – Klenová. Osadené budú informačné prvky, ktoré turistom a návštevníkom priblížia krásy Brezovských Karpát. Tretím najlepšie hodnoteným je Vzdelávacia alej, ďalšia fáza v dlhodobom projekte revitalizácie záhrady v areáli národnej kultúrnej pamiatky Elektrárňa Piešťany.

O hlasy verejnosti však zabojuje aj TJ Družstevník Lopašov, pričom cieľom ich projektu je zakúpiť materiál na vybudovanie systému zavlažovania na futbalovom ihrisku v Dolnom Lopašove. Swapnito žiada podporu, pričom v roku 2023 plánuje uskutočniť šesť udalostí v Piešťanoch. OZ Sofistica a jeho Sofistikovanie na horách je projekt orientovaný na znovunapojenie človeka s prírodou. Okruhom niekoľkých tém, ktoré sú si veľmi blízke, chcú obohatiť komunitu o informácie a skúsenosti, ako plnohodnotne, zdravo, bezpečne a v neposlednom rade s ohľadom na životné prostredie tráviť čas v miestnych horách.

Občianske združenie Myška a jej Ekobanku čaká vybavenie krajčírskej dielne aj s technológiami, zabezpečenie prostriedkov na dopravu a miezd pre pracovníkov. Múzeum Za krakovskú bránu chce zriadením edukačnej miestnosti viac zviditeľniť históriu a unikátnu čipku, ktorá je ojedinelá v celosvetovom kontexte.

Trnavský samosprávny kraj dáva opäť ľuďom a občianskym združeniam možnosť aktívne rozhodovať prostredníctvom participatívneho rozpočtu o časti verejných financií, čím ich zapája do procesov riadenia vyššieho územného celku. Participatívny rozpočet TTSK je zameraný na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov kraja a realizáciu autentických občianskych a komunitných projektov.

Kritériá pre hodnotenie projektov v ročníku 2022/2023 boli udržateľnosť, dopad projektu na životné prostredie, inkluzívnosť, originalita/inovatívnosť, komunitný rozmer a edukatívny charakter – osveta.

To, ktorý projekt napokon získa finančnú podporu kraja, môžu ovplyvniť práve obyvatelia svojimi hlasmi. Na webstránke tvorimekraj.sk treba rozkliknúť Piešťanský okres. Zobrazí sa stránka so všetkými projektmi, za ktoré je možné hlasovať. Vybrať si musíte najmenej tri z nich. Výsledky hlasovania a deliberácie sa budú brať do úvahy „50 na 50“, takže víťaz bude jasný až po uzatvorení hlasovania, ktoré sa končí 9. januára. Hlasovať môže každý obyvateľ kraja vo veku nad 15 rokov. Výsledky budú zverejnené do 16. januára. Objem rozdeľovaných financií pre tento ročník je 250-tisíc eur pre celý kraj, z toho 28-tisíc pre okres Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel