Od januára budú nové tabuľky s evidenčných číslom vozidla

Od 1. januára 2023 budú na Slovensku nové tabuľky s evidenčných číslom vozidla, na ktorých už nebude skratka okresu. Rezort vnútra upozorňuje, že vo štvrtok 29. decembra a v piatok 30. decembra nebudú dopravné inšpektoráty prijímať žiadosti o zapísanie vozidiel do evidencie ani o ďalšie zmeny. „Klienti, ktorí majú na tieto dni vytvorenú online rezerváciu, budú vybavení v neskoršom termíne,“ informovalo ministerstvo vnútra. Dostupné nebudú ani elektronické služby evidencie vozidiel.

Ilustr. foto. (Autor: Google Street View)

Novela zákona o cestnej premávke prináša od budúceho roka aj ďalšie novinky. Evidenčné čísla budú viazané na vozidlo, nie na ich majiteľov. Novela zákona zároveň umožní vlastníkovi ponechať si pri predaji vozidla tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo. Zruší sa aj dvojkrokový prepis auta, pri ktorom najskôr pôvodný vlastník odhlási vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a potom ho nový vlastník prihlási na svojom inšpektoráte. Tabuľky s evidenčným číslom sa zmenia aj po vizuálnej stránke. Tieto zmeny si vyžiadali rozsiahle úpravy v systéme evidencie vozidiel, ktorý používajú dopravné inšpektoráty, ako aj v elektronických službách pre verejnosť. Posledné prípravy realizujú v závere roka.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana