V Arte experimentovali s Polaroidom

Návštevníci kultúrno-kreatívneho centra Arta v Piešťanoch majú za sebou ďalší workshop. V sobotu 8. októbra sa s fotografkou Emou Lančaričovou učili čosi nové o polaroidovej fotografii, s ktorou tiež experimentovali a skúšali nové postupy. V Arte si však na svoje prídu aj milovníci výtvarného umenia.

Workshopy sa v Arte konajú viackrát do mesiaca. (Autor: Daniel Dvorský)

Fotografický workshop Polaroid Destruction viedla Ema Lančaričová. Po odfotografovaní a vyvolaní polaroidovej fotografie účastníci oddeľovali pozitív od prednej plastovej vrstvy. Do pozitívu následne citlivo zasahovali pomocou rôznych chemických prípravkov. Pri tejto technike ide o manipuláciu s fotografickou emulziou. Jedným z príkladov je kreslenie so štetcom namočeným napríklad v peroxide vodíka.

Kým však pristúpili k praktickej časti, absolvovali prednášku z histórie polaroidovej fotografie, ale aj prezentáciu možností súčasného využitia instantného materiálu. Po názornej ukáže techniky dostali priestor na vlastné experimentovanie. Takéto workshopy sú podľa organizátorov určené záujemcom o fotografiu, vizuálne umenie a kultúru, a to nielen pre odbornú, ale i laickú verejnosť. Je určená pre tých, ktorí chcú rozvíjať svoje vedomosti a zručnosti a spoznať netradičné spôsoby práce a fotografické materiály.

Workshopy sa budú v Arte konať naďalej, a to nielen v oblasti fotografie. Už v utorok 11. októbra sa uskutoční jeden výtvarný, ktorý je venovaný ukrajinskej komunite žijúcej v Piešťanoch. Povedie ho ukrajinská umelkyňa Katya Yehorova, ktorá je v Arte na polročnej umeleckej rezidencii.

Okrem toho Arta v Galérii na treťom uvádza výstavu slovenského umelca Pavla Trubena. V utorok 18. októbra sa uskutoční komentovaná prehliadka jeho výstavy, ktorá nesie názov No Pain, No Gain. Vstup je zdarma a návštevníkov prevedie kurátorka Janka Babušiaková. Priblíži výstavu pracujúcu s témou duševného zdravia a pracovného tlaku, ktorá sa dnes čoraz častejšie dostáva do verejného diskurzu.

Arta tiež pripravuje filmové večery, swap oblečenia či dokonca kurz kaligrafie pod vedením Piešťanca a skúseného kaligrafa Juraja Nozdrovického. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard