Modro-biele hlasovanie

Horúce leto sa skončilo a komunálna horúca jeseň sa zatiaľ nedostavila. Volebné kampane sú bez výrazných emócií a kandidáti do župných, obecných či mestských samospráv ako keby sa v témach iba hľadali. Tak si poďme aspoň vo všeobecnosti uviesť, aké pravidlá budú platiť pre voľbu v krajských, ale i obecných voľbách.

(Autor: tvnoviny.sk)

Komunálne voľby, ktoré sa budú konať 29. októbra, sú prvýkrát spojené s voľbami do vyšších územných celkov. Slováci si v nich budú voliť primátorov, starostov, miestnych a mestských poslancov, ale aj predsedov samosprávnych krajov či poslancov krajských zastupiteľstiev.

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má občan Slovenskej republiky a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku.

Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov má občan Slovenskej republiky a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja, a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku.

V krajských voľbách si zvolíme nových predsedov vyšších územných celkov a poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov. Za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získal najviac platných hlasov. Voliči si županov, ako aj poslancov krajských zastupiteľstiev zvolia na štyri roky.

Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu kraja alebo primátora či starostu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

Voliči budú mať hlasovanie v jesenných spojených voľbách odlíšené farebne. Na hlasovanie za poslancov obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev a starostu, respektíve primátora bude slúžiť biela obálka.

Hlasovacie lístky na voľbu poslancov krajských zastupiteľstiev a šéfa samosprávneho kraja bude potrebné vložiť do modrej obálky.

Obálku následne volič hodí do určenej schránky, teda buď bielej, alebo modrej. Ak vloží lístok do nesprávnej obálky, bude jeho hlas neplatný.

Svojich zástupcov môžeme voliť len doma, voličský preukaz sa pre tieto voľby vybaviť nedá, teda nie je možné voliť inde ako v mieste trvalého bydliska.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín