Čo určite nesmie chýbať vo výbave poľovníka?

  • Inzercia
  • 27. januára 2022, 09:00

Aké vybavenie potrebuje dobrý poľovník? Prvou vecou, ktorá každému zrejme ihneď napadne, je zbraň. To je pravda, bez nej by z lovu nič nebolo. Čo ďalšie sa vám pri predstave poľovníka vybaví?

(Autor: Roman Kosolapov / Shutterstock.com)

Poľovník bez noža nie je poľovník

Typické poľovnícke oblečenie, či terénne auto s dobrými tlmičmi, ktoré zvládnu aj jazdu v teréne? Samozrejme, poľovník sa nebude po lese prevážať na aute, ale potrebuje sa predsa k svojmu revíru dostať. My sa však teraz zameriame na výbavu, ktorú má poľovník pri sebe (okrem spomínanej zbrane a oblečenia).

Pri zbraniach v určitom zmysle však ešte ostaneme. Veď čo by bol poľovník bez noža? Zrejme neexistuje univerzálnejší nástroj, ktorý môže mať (nielen) poľovník vo výbave. Vyvrhovanie zveri, či zakladanie značky, to je len zlomok využití kvalitného noža. Kvalitného hovoríme preto, lebo ak si zadovážite naozaj kvalitný nôž, budete sa naň môcť spoľahnúť dlhé roky. Ak ho nestratíte.

Vidieť potrebujete aj do diaľky, či v tme

Ďalšou z dôležitých vecí v poľovníckej výbave je ďalekohľad. K zveri sa totižto zvyčajne nedostanete tak blízko, aby ste ju aj voľným okom mohli „prečítať“. Pred odstrelom je totižto potrebné dôkladne zvážiť, či je odstrel vhodný, alebo bude lepšou možnosťou ďalší chov.

Investícia do kvalitnejšieho ďalekohľadu sa prejaví na lepšej viditeľnosti aj v zhoršených svetelných podmienkach. Ak ku ďalekohľadu pridáte aj kvalitnú termokameru, získate „schopnosť“ spozorovať zver aj v tmavej noci.

Keď už hovoríme o svetelných podmienkach, určite nezabudnite aj na baterku. Jednak kvôli bezpečnosti, ale aj pre prípady, kedy vám strelená zver odbehne a vy nebudete chcieť s jej hľadaním čakať do rána. Keďže túto batériu budete používať v exteriéri aj pri zhoršených podmienkach, odolnosť voči vode, ale aj nárazu by mala byť samozrejmosťou. Rovnako ako aj náhradné batérie vo vašom ruksaku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek