Minister školstva navštívil školákov vo Vrbovom a na Mojmírovej, ale i piešťanských hotelákov

Minister školstva Branislav Grӧhling strávil piatkové dopoludnie v Piešťanskom okrese. Najskôr zavítal do Vrbového, kde sa stretol so žiakmi Základnej školy na Komenského ulici. Odtiaľ vládna limuzína smerovala na Mojmírovu ulicu v Piešťanoch. Tam sa šéf rezortu školstva stretol so žiakmi základnej školy. Napokon sa presunul na Stromovú ulicu, kde ho čakali študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera. Tí si pre neho pripravili bohatý a najmä chutný a voňavý program.

Malí folkloristi zo ZŠ Mojmírová si pre ministerskú návštevu pripravili krátky program. (Autor: am/pror)

V Piešťanoch si minister školstva na návštevu vybral najprv Základnú školu na Mojmírovej ulici, kde ho privítal primátor mesta Peter Jančovič spolu s pedagógmi školy. Po úvodnom privítaní aj zástupcami z radov žiakov sa Branislav Grӧhling prihovoril žiakom prostredníctvom školského rozhlasu. Neskôr navštívil aj deviatu triedu počas vyučovania informatiky, kde sa zoznámil so žiakmi, ktorí pomocou sociálnych médií ministra pozvali na návštevu školy. Následne mu predviedli vystúpenie malí folkloristi. Zhruba po hodine sa Grӧhling presunul na „hotelku“.

Branislava Grӧhlinga deviataci na ZŠ Mojmírova pozvali na návštevu školy prostredníctvom sociálnych sietí.

Minister školstva dorazil do budovy Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera krátko po jedenástej hodine. Privítať ho prišiel nielen riaditeľ školy Ladislav Blaškovič, ale aj pedagogičky a zástupcovia študentov.

Študenti si pre šéfa rezortu pripravili viacero vizuálne pútavých bodov programu, ktorými prezentovali rozmanité aktivity, ktoré sa v škole učia. Ako prvé si Grӧhling vychutnal teplý miešaný nealkoholický nápoj z dielne hotelákov. Nielen za prípravou nápoja, ale aj za jeho zrodom stáli práve budúci odborníci v oblasti gastronómie, ktorí svojím horúcim mokom šéfovi školstva ulahodili. A to ešte nevedel, aké dobroty ho čakajú ďalej.

Branislav Grӧhling sa neskôr presunul na Stromovú ulicu, kde ho čakali študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera

Po ochutnávke horúceho nápoja si minister prezrel nové propagačné video školy. Po jeho zhliadnutí a pochvalných komentároch sa spoločne s riaditeľom a ďalšími hosťami presunul k stolíku, kde študentky zdobili medovníčky a vystavovali lahodne vyzerajúce makrónky. Minister s nimi prehodil niekoľko viet a študentky mu chutné výtvory venovali.

Pri vedľajšom stole sa zbiehali slinky každému milovníkovi čokolády. Ďalšia dvojica študentiek zdobila čokoládové pralinky. Trpezlivú a detailnú prácu budúcich čokolatiérok minister pozitívne ohodnotil.

Následne si výprava prezrela slávnostne nastreté stoly, nechýbala ani ukážka servírovania v jedálni, resp. sále, v ktorej sa často konajú i stužkové či svadby. Práve tam si Grӧhling prisadol k trom študentkám a krátko sa s nimi pozhováral. Chýbať nemohla prehliadka kuchyne, ktorú minister nevynechá v žiadnej navštívenej škole. Pri odchode z jedálne študentov ešte pozdravil ležérnym „čaute“, na čo mu prirodzene odpovedali „dovidenia“. Krátkym komentárom chcel primäť študentov k rovnako uvoľnenému pozdravu, avšak úcta k autoritám zvíťazila a partia stredoškolákov odprevadila ministra rovnakým „dovidenia“.

Nasledujúce dve zastávky patrili lievancom s flambovanou omáčkou a fašiangovým špecialitám. Tam si minister spravil fotografiu so študentom Viliamom Bajzíkom, ktorý sa prezentoval v šou Pečie celé Slovensko. Spoločnú snímku potom zavesil aj na svoju sociálnu sieť Instagram.

Ministrovi o čosi neskôr pripravila kávu víťazka baristickej súťaže Sára Cagáňová, ktorá tento rok vďaka svojmu úspechu poletí do Brazílie a preskúma tam kávové plantáže i celý proces výroby kávy.

Branislav Grӧhling si prezrel aj nové jazykové učebne, v ktorých ho čakali študenti a pochválili sa, že radi nosia školské uniformy. Taktiež sa so šéfom školstva stihli odfotiť, ešte kým sa ten presunul o poschodie nižšie, aby odovzdal darčeky najúspešnejším žiakom. Nasledovala krátka diskusia s pedagógmi, ktorí sa zhodli na tom, že pandémia a online učenie priniesli náročné obdobie, na konci ktorého sa študenti veľmi tešili do školy. Lockdown a nemožnosť učiť sa prezenčne napokon označili za najväčší problém, ktorému spoločne so študentmi čelili, avšak zhodli sa, že sú radi súčasťou piešťanskej hotelovej akadémie. Rovnako študenti odpovedali na ministrovu otázku, či je ich škola dobrá, zhodným „áno“.

Šéf rezortu školstva si pred odchodom stihol pozrieť pútavý čajový rituál, počas ktorého sa dozvedel o jeho stáročnej histórii. Výnimočný čajový obrad sprevádzalo niekoľko špecifických krokov a gest, čím vzniklo zaujímavé gastronomické, takmer až predstavenie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel