Šport potrebuje zelenú!

Plne podporujem iniciatívu športových klubov a piatich najväčších športových zväzov, aby sa v športe mohlo začať opäť fungovať v normálnom režime, a hlavne, aby sa tréningový proces a súťaže po skončení lockdownu opäť obnovili. Absencia tréningového procesu a športových aktivít veľmi nepriaznivo pôsobí na zdravie detí a mládeže, nehovoriac o devastačných účinkoch na napredovanie ich športovej kariéry.


Tomáš Horký (Autor: red)

Už som to písal niekoľkokrát a plne sa stotožňujem s väčšinovým názorom športovej obce. Každý takýto výpadok je pre mládežníkov devastačný a vo veku, keď sa rozvíjajú po pohybovej stránke, ale, samozrejme, aj vo vzdelanostnej, keď nechodia do školy, je čím ďalej väčším problémom.

Nemusíme si klamať, aj za normálnych čias (pred koronou) bolo v dnešnej dobe počítačov a iných záujmových možností čoraz náročnejšie prilákať deti k športu. Obezita, zlý zdravotný a pohybový stav mládeže neboli a nie sú ničím výnimočným. Práve šport a pohyb by mal byť cestou k zdravšiemu životnému štýlu, a keď sa to takýmto spôsobom stopne a zareže, máme problém všetci.

Určite si väčšina z nás normálnych a zodpovedných uvedomuje vážnosť situácie, ale je potrebné nájsť cestu, ako to zrealizovať. Zastaviť to je najjednoduchšie, no nie koncepčné a systematické.

Za tie dva roky už v športových kluboch a oddieloch majú skúsenosť s fungovaním aj v obmedzenom režime. A čo je podstatné, je tu vôľa a ochota pracovať aj v takýchto podmienkach. Len je potreba to umožniť zhora.

Verím, že táto iniciatíva kompetentným predstaviteľom otvorí oči a začnú myslieť aj na šport, ktorý je dlhodobo na okraji záujmu. Netreba chodiť ani ďaleko, stačí si zobrať príklad z iných krajín Európskej únie, kde to dokážu.

Na záver by som vám všetkým chcel zaželať príjemné prežitie vianočných sviatkov v kruhu rodiny a hlavne v zdraví. To sú dve najdôležitejšie veci v živote. Do nového roka 2022 prajem hlavne veľa zdravia, vzájomného porozumenia, rešpektu, trpezlivosti a nádeje, že sa nám bude v dohľadnej dobe opäť žiť lepšie.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín