Nový covid automat: Lockdown pre neočkovaných, obmedzenia aj pre očkovaných

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2021, 16:04

Zmeny začnú platiť od pondelka a v práci bude povinný OTP režim, neočkovaní sa budú musieť dvakrát týždenne testovať. Neočkovaní sa nedostanú do nákupných centier a do obchodov, kde nepredávajú základné potreby. Reštaurácie a fitnescentrá nebudú v čiernych okresoch otvorené ani pre očkovaných. Do nákupných centier budú môcť ísť aj ľudia, ktorí prekonali covid za posledných 180 dní.

(Autor: FB Úrad vlády Slovenskej republiky)

Hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných a pre tých, čo chorobu prekonali. Obmedzenia budú mať aj očkovaní – v čiernych okresoch úplne zatvoria posilňovne, wellness aj reštaurácie – predaj jedla v reštauráciách v čiernych okresoch bude možný len cez okienko a cez donášku. Zakázané ostáva v čiernych okresoch aj ubytovanie, a to pre všetkých.

Nový covid automat zavádza prísne obmedzenia pre neočkovaných od červenej fázy – teda v tejto fáze pre celé Slovensko.

Ako po rokovaní vlády uviedol jej predseda Eduard Heger, zmeny sú dočasné a slúžia na stabilizáciu kritickej situácie v nemocniciach. „Najviac ohrození sú nezaočkovaní, preto výrazne sprísňujeme opatrenia pre nezaočkovaných. Je to lockdown pre nezaočkovaných, kvôli ich ochrane,” povedal premiér.

Zároveň sa zrovnoprávňujú očkovaní a tí, ktorí ochorenie prekonali. Tí sa napríklad nebudú musieť dva krát do týždňa testovať do práce alebo navštevovať nákupné centrá. Na druhej strane sa ale pre nich sprísňuje účasť na hromadných podujatiach.

Nápor na nemocnice je podľa Hegera obrovský, nedostupné sú ventilácie, ale aj miesta na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Zároveň potvrdil, že lekári sa už musia rozhodovať, komu pomôžu a komu nie a obmedzované je aj poskytovanie „necovidovej“ zdravotnej starostlivosti. „Toto je stav, ktorý chceme zvrátiť, preto aj táto zmena,” skonštatoval premiér. Taktiež potvrdil, že aktuálne zmeny sú určitým medzikrokom pred možným uvoľnením, ktoré by mohlo nastať v prípade zlepšenia situácie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský doplnil, že situácia je aktuálne bohužiaľ taká zlá, že určité obmedzenia budú musieť strpieť aj zaočkovaní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava