Otvorili prvú základnú školu pre deti s autizmom v Trnavskom kraji

  • Školy / Kraj / Spravodajstvo / Región
  • 7. septembra 2021, 11:43

Zriaďovateľom školy je Okresný úrad v Trnave, na vybavenie tried prispela aj župa z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Škola pre žiakov s autizmom je jednou z organizačných zložiek Spojenej školy na Lomonosovovej ulici v Trnave, ktorá má dlhoročnú tradíciu vo vzdelávaní zdravotne znevýhodnených detí.

© spojenaskolatt.sk

V Trnave otvorili základnú školu pre žiakov s autizmom. Umožňuje vzdelávanie žiakov s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami bez mentálneho postihnutia. Jej zriaďovateľom je Okresný úrad v Trnave, podľa vedúcej odboru školstva Marty Gubrickej ide o prvú školu tohto druhu v Trnavskom kraji. Detí s autizmom a ďalšími poruchami podľa nej stále pribúda, rovnako rastie aj záujem o ich vzdelávanie, aby si aj tieto deti mohli nájsť svoje miesto v živote. Na vybavení školy sa finančne podieľal aj Trnavský samosprávny kraj.

Od bežných základných škôl sa škola pre autistov podľa jej riaditeľky Kataríny Machovičovej odlišuje hlavne malým počtom žiakov v triedach, čo umožňuje pedagógom intenzívne sa venovať každému jednému žiakovi. Základná škola pre žiakov s autizmom v Trnave má otvorené dve triedy, v jednej je päť, v druhej šesť žiakov. O deti v triede sa stará jedna učiteľka a dve asistentky. V budúcnosti by mala byť plnoformátovou školou so všetkými ročníkmi. Učebný plán má škola rozšírený o rozvíjanie komunikačnej schopnosti a sociálnych zručností a rozvíjanie grafomotorických zručností a písania

„Táto škola nie je len o učení. Je aj o nesmiernej láske, empatii, cite a pocite bezpečnosti, to všetko dávajú učitelia deťom s autizmom. Je to aj začiatok budúcej spolupráce s Trnavským samosprávnym krajom,“ povedala Gubrická, ktorá ocenila prácu učiteľov v tých školách, kde sa venujú žiakom s mentálnym postihnutím alebo autizmom.

Novú školu pre žiakov s autizmom hneď v začiatkoch podporil Trnavský samosprávny kraj, ktorý z Fondu na rozvoj kraja prispel na špeciálne vybavenie tried a nákup špeciálnych pomôcok. „Ak ide o deti, zvlášť o výnimočné, ako sú tie s autizmom, trnavská župa dlhodobo postupuje tak, že nepozerá na to, kto je zriaďovateľom, ale kto je adresátom pomoci alebo určitej služby,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Škola pre žiakov s autizmom je jednou z organizačných zložiek Spojenej školy na Lomonosovovej ulici v Trnave, ktorá má dlhoročnú tradíciu vo vzdelávaní zdravotne znevýhodnených detí.

Zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava