Pod veslami piešťanských veslárov vírila voda rybníka Svět v Třeboni

  • Veslovanie
  • 24. augusta 2021, 08:30

V ideálnych veslárskych podmienkach na regulárnej dráhe medzinárodnej regaty v Třeboni s účasťou 1275 posádok z ČR, Rakúska, Poľska a Nemecka sa po dvojmesačnej pretekárskej prestávke tešili zo zisku medailí znova aj veslári z Veslárskeho klubu Sĺňava Piešťany.

Piešťanci si priviezli do Třebone aj novú párovú osemveslicu a svoj prvý štart na medzinárodnom podujatí v tejto neobvyklej disciplíne premenili hneď na zlato. (Autor: Zdeněk Šišma)

Víťazmi v individuálnej disciplíne na skife sa postupne od najmladších stali Tereza Grosová na 500m, Ema Vavrová, Oskar Gono a Viktor Jurga na 1000m dlhej trati. Na dvojskife mladších žiačok zvíťazili Tereza Grosová s Tamarou Kublovou na 500m v obidvoch dňoch regaty. V starších žiačkach vyhrali na dvojskife štartujúca T. Grosová aj s Emou Vavrovou na 1000m, pričom v tomto preteku doveslovali Sarah Kováčová s Alžbetou Kublovou na štvrtom mieste.

Na rovnakej dĺžke dráhy zvíťazili na dvojskife aj starší žiaci Viktor Jurga s Alexom Kleinom, a po doplnení tímovým pretekárom Oskarom Gonom a O. Langerom z Olomouca spolu s kormidelníčkou S. Kováčovou vyhrali aj na párovej štvorveslici medzi staršími žiakmi. V delenom finále starších žiakov zvíťazil na dvojskife aj Oskar Gono s Pavlitom z Olomouca. Výkon s najlepším umiestnením medzi párovými štvorkami starších žiačok v sobotu aj v nedeľu podali Ema Vavrová, ktorá tempo udávala pre Sarah Kováčovú v spoločenstve s dvomi dievčatami zo spriateleného Veslárskeho klubu Olomouc, na kormidle sa s nimi z ďalšieho víťazstva tešil Oskar Gono. 

Piešťanci si priviezli do Třebone aj novú párovú osemveslicu a svoj prvý štart na medzinárodnom podujatí v tejto neobvyklej disciplíne premenili hneď na zlato. Posádka namixovaná povinne zo štyroch dievčat a rovnakého počtu chlapcov v šprinte na 500m prekvapivo zvíťazila v hustom boji medzi piatimi osmami. Za veslovodom Viktorom Jurgom sa do vesiel opierali Alex Klein, Ema Vavrová, Tereza Grosová, Sarah Kováčová a Oskar Gono, aj tu doplnení o pretekárov z Olomouca.

Na obľúbenom mixe  dvojskifov, ktorých na Světe štartovalo viac ako sedemdesiat, podelených do šiestich dráh,  vyhrali postupne Ema s Viktorom za žiakov, Simona Weiszová s Petrom Strečanským za dorastencov a Sofia Gono s Michalom Žemlom z Bratislavy. Druhé miesto obsadila na skife mladších žiačok Tamara Kublová a na skife starších žiačok piate miesto Alžbeta Kublová, ktorá na svojich prvých medzinárodných pretekoch zbierala cenné skúsenosti.

Darilo sa aj 15 a 16 ročným kategóriám, najlepšie výsledky dosiahli dorastenky na párovej štvorveslici v zložení Simona Weiszová, Anna Kublová, Nela Šipekyová a Sofia Gono. Zvíťazili v sobotu na trati dlhej 1500m vo finále A pred Rakúšankami z Linzu a poľskými reprezentantkami a v nedeľu aj v delenom finále.  Na dvojskife ešte zvíťazila v delenom finále na 1500 m S. Weiszová s A. Kublovou. Darilo sa aj dorastencom v novom zložení posádky dvojskifu Peter Strečanský a Marcel Škulec, skúsení chlapci obsadili v B-finále štvrté miesto a delenom finále druhé miesto.  Po prvýkrát si v pretekárskom tempe vyskúšal 1500m dlhú dráhu na párovej štvorveslici aj starší žiak V. Jurga a za dorastencami P. Strečanským a M. Škulecom spolu s A. Čambálom zo Šintavy prekvapili svojou rýchlosťou  aj zjazdené klubové posádky z Moravy, v rýchlom finiši zobrali druhé miesto za posádkou z VK Smíchov Praha.

Piešťanskí veslári sa v tomto ročníku pripravujú ešte na majstrovstvá SR na Zlatých pieskoch a šprintovať pôjdu na vody Váhu do Šintavy. V októbri plánujú veslári ukončiť úspešnú sezónu tradičným pretekom „Piešťanské štvorky“, ktorý povedie dolu prúdom od golfového ihriska až po zrekonštruovanú cieľovú vežu na lodenici.

Erika Jurgová

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila