Bylinkárka radí: Ginko zlepšuje prekrvenie

  • Bylinkárka radí
  • 9. augusta 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví ginko dvojlaločné.

(Autor: sk.wikipedia.org - Ladislav Luppa)

Význam stromov si uvedomuje každý z nás, no zatiaľ nedostatočne využívame ich liečivé vlastnosti. Stromy sú vesmírnym symbolom múdrosti a sily, ťažko si bez nich predstaviť peknú bylinkovú záhradku. Také je aj ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba) – prekrásny strom s vejárovitými listami.

Je to najstarší strom na svete. Ginko je dvojdomá rastlina, rastie pomaly do výšky aj 40 metrov. Kmeň je svetlohnedej farby s korkovitými štrbinami. Má vejárovité listy svetlozelenej farby, ktoré sa na jeseň farbia do žlta. To je čas na zber, robí sa z nich tinktúra. Samčie kvety sú malé zelené jahňady a samičie sú zelené guľovité kvietky, ktoré dozrievajú na malé slivkovité plody. Ginko rastie na úrodných pôdach. Množíme ho na jar zlomkovými odrezkami.

Ginko sa preventívne používa pri doliečení náhlych mozgových príhod. Ďalšie použitie je pri zhoršení sluchu, šumení a práskaní v ušiach. Zlepšuje prekrvenie dolných končatín, pamäť, mdloby, bolesť hlavy cievneho pôvodu, upravuje poruchy srdcového rytmu, rozširuje cievy, má antibakteriálne pôsobenie a je vhodné aj pri pľúcnych ochoreniach. Z kôry sa získavalo svetlohnedé farbivo. Semená opražené na panvici majú príjemnú chuť. V Číne sa listy a semená používali proti kašľu a astme. Ginko je bohaté na flavonoidy, organické kyseliny, glyceridy atď.

K príznakom porúch prekrvenia patria kŕče, studené nohy, tupá bolesť a svrbenie prstov. Takáto končatina postupne odumiera a hrozí amputácia. Treba úplne prestať fajčiť, jesť zeleninu, cesnak, a piť krv čistiace čaje. Predmetom zberu je list.

Upozornenie: Ginko neodporúčam tehotným ženám!

Čaj na prekrvenie

Potrebujeme: 50 g ginka dvojlaločného, 30 g púpavy lekárskej, 20 g hlohu, 10 g imela

Postup: Všetko spolu premiešame, 1 ČL tejto namiešanej čajovej zmesi zalejeme 1/4 l vriacej vody, necháme 5 minút lúhovať. Pijeme trikrát denne vždy čerstvo urobené.

Tinktúra

Potrebujeme: 150 g ginko dvojlaločné – čerstvý list, 7 dl domácej pálenku alebo vodky, 7 dl pohár

Postup: Listy vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme alkoholom, pohár dobre uzavrieme a občas pohár pretrasieme. Lúhujeme 21 dní. Potom cez gázu prefiltrujeme a trikrát denne užívame 20 kvapiek. Desať dní užívame, desať dní prestávka, a takto môžeme viackrát po sebe zopakovať.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof