Piešťany si berú miliónový úver na obnovu Dopravnej ulice a futbalového štadióna

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júla 2021, 00:01

Mesto Piešťany si berie úver v objeme milión eur na investičné akcie, ktoré boli už skôr zaradené do rozpočtu na tento rok. Takmer 700-tisíc eur z úveru má ísť na rekonštrukciu Dopravnej ulice, 200-tisíc na statické zabezpečenie oporných múrov futbalového štadióna a približne 100-tisíc na obnovu športového areálu v Piešťanoch.

Dopravná ulica patrí medzi najzničenejšie komunikácie v kúpeľnom meste. (Autor: Supa)

Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch schválilo prijatie úveru od Všeobecnej úverovej banky s splatnosťou päť rokov. Z piatich oslovených ponúkla Piešťanom práve táto banka najvýhodnejšie podmienky s úrokovou sadzbou 0,02 percenta. Podľa primátora mesta Petra Jančoviča sú momentálne úrokové sadzby „výrazne najnižšie“.

Dopravná ulica v Piešťanoch bude vďaka peniazom z úveru obnovená od železničnej stanice po podchod na križovatke s Vrbovskou cestou. Rekonštrukcia vyrieši aj jej odvodnenie, osvetlenie, zeleň a ráta sa aj s obojsmernou cestičkou pre cyklistov.

V prípade obnovy futbalového areálu reagujú na výzvu Fondu na podporu športu. Celkový rozpočet tejto investície je vyrátaný na 215-tisíc eur, spolufinancovanie zo strany mesta predstavuje polovicu čiastky. Futbalového štadióna sa týka aj čiastka určená na sanáciu oporných múrov pri atletickej dráhe, ktoré sú v havarijnom stave.

Celková suma dlhu Piešťan sa aj po zarátaní najnovšieho úveru pohybuje hlboko pod hranicou, ktorú stanovuje zákon o rozpočtových pravidlách samosprávy. Dlh samosprávy podľa tohto zákona nesmie prekročiť 60 percent skutočných príjmov predchádzajúceho roku. Piešťany, aj so zarátaním najnovšieho úveru, zostanú pod hranicou 30 percent príjmov predchádzajúceho roku.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek