U gymnazistov ilustrátor aj bábkoherec

  • Školy / Piešťany
  • 9. júla 2021, 00:01

Žiakov kvarty Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch navštívil v druhej polovici júna ilustrátor Martin Kellenberger. Besedu s ním viedla bábkoherečka Barbora Krajč Zamišková z Mestskej knižnice mesta Piešťany.

Gymnázium navštívili ilustrátor Martin Kellenberger a bábkoherec Lukáš Tandara. (Autor: Roman Ondrejka)

Jadrom rozhovoru bola kniha o detstve a mladosti M. R. Štefánika – Oči plné oblohy, ktorú Martin Kellenberger ilustroval a z ktorej bábkoherečka aj prečítala. Žiaci sa dozvedeli viac o rôznych technikách kresby, na konkrétnych príkladoch im bolo vysvetlené, čo všetko zahŕňa práca ilustrátora, ale aj to, prečo je dôležitá kvalitná príprava pred začiatkom práce. Kellenberger spomenul aj význam spolupráce autor – ilustrátor a zodpovedal na otázky, ako dlho trvá ilustrovanie jednej knihy alebo čo spôsobuje, že ho práca stále napĺňa. Na záver besedy žiakom pripomenul, že prečítané knihy z nás robia skúseného človeka.

Spolupráca s mestskou knižnicou pokračovala aj posledný školský júnový pondelok. Žiakov prímy a sekundy gymnázia navštívil bábkoherec Lukáš Tandara, ktorý zahral dramatizáciu knihy Útek od Mareka Vadasa.

Hlavná postava príbehu je nútená opustiť svoj domov, lebo krajina, v ktorej žije, už nie je bezpečná. Pri úteku prechádza mnohými územiami a rieši veľa naliehavých problémov utečencov, detí bez domova. Odhalenie alegórií a metafor, na ktorých je príbeh postavený, ponúka priehrštia ľudskosti a tolerancie. Po ukážke nasledovala diskusia, počas ktorej sa bábkoherec a žiaci pokúsili odhaliť mnohé metaforické obrazy. Spolu hľadali odpovede na otázky, čo sa stane, keď medzi ľuďmi prerastie nenásytnosť, a čo pre nich znamená domov.

Miroslava Kozáková, Gymnázium P. de Coubertina

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek