Spomedzi 236 riešiteľov v prvej desiatke

V aktuálne končiacom školskom roku sa skupina odvážnych študentov Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom pustila do nového, doposiaľ pre školu neznámeho projektu BARS. Počas štyroch mesiacov sa pripravovali, riešili rôzne kreatívne úlohy a vypracovali dokonca online lekárničku. A boli v tom veľmi úspešní.

Sabína Sedláková a Dominika Pjeczková za svoju prácu získali Zeleného Andela. (Autor: gvrbove.sk)

Do súťaže BARS 2021 sa mohli prihlásiť trojčlenné tímy stredoškolákov. Ich úlohou v prvom kole bolo vypracovať viaceré teoretické a praktické úlohy, ktoré mali preveriť ich usilovnosť, vynaliezavosť, názory a reakcie na neriešiteľné úlohy. „Sú to úlohy priamo z prírody, z cieľovej oblasti, z logiky, filozofie, medicíny a umenia. Pri praktických úlohách musia súťažiaci zveľadiť svoje vlastné prostredie,” opísal zadania vedúci organizačného tímu súťaže Peter Vršanský z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied.

Trojica vrbovských študentov získala titul úspešný riešiteľ, keďže ich práca patrila medzi desať najlepších spomedzi 236 odovzdaných a kvalitne vypracovaných projektov.

Členovia tímu v zložení Dominika Pjeczková, Matej Raab a Adela Zemková prezradili, že mali vypracovať 66 otázok. „Úlohy boli rozdelené do šiestich kategórií, z ktorých sme si otázky rozdeľovali podľa toho, čo koho najviac zaujímalo. Maťo zastrešoval skôr humanitné oblasti a ja s Dominikou zväčša prírodovedné,“ uvádza tretia zo študentov. Spomenula napríklad otázku, kde mali vypočítať, s akou pravdepodobnosťou bude mať potomok o 12-tisíc rokov zelené oči. Ďalšou zaujímavou úlohou pre nich bolo zistiť, že ak je v časopriestore priestor previazaný s časom, tak čo je potom evolúcia časopriestorovo. „Myslím si, že hovorím za celý tím, keď tvrdím, že od marca sme mali vyplnený popoludňajší program. Mali sme však výhodu online vzdelávania – nestrácali sme čas cestovaním,“ doplnila Adela.

Projekt BARS organizuje Slovenská akadémia vied spolu s Ruskou federáciou a je zameraný na ochranu najkrajšej prírody mierneho pásma, ktorá je pre aktivitu človeka ohrozená. Študenti si uvedomujú, že je načase konať, a preto chceli prakticky pomôcť v takýchto dôležitých aktivitách. Ďalším cieľom projektu je navrátenie amurského leoparda naspäť do lesov Ruska. Táto šelma je ohrozená (stupeň 1) a v súčasnosti žije už iba 47 jedincov. Študenti podľa ich slov nechcú, aby boli na tento zoznam pripisované ďalšie druhy.

„Napriek tomu, že sme nevyhrali, sme s desiatym miestom spokojní. Získali sme nádhernú knihu BARS, ktorú si môžete pozrieť aj u nás v škole. Súťaž nám priniesla nové skúsenosti, získali sme poznatky v prírodných a spoločenských vedách, zblížili sme sa s ruskou kultúrou, históriou a prírodou. Museli sme prichádzať s novými riešeniami, zlepšili sme sa v časovom manažmente a rozvrhu práce. Tvorili sme jeden skvelý tím, ktorý sa vedel podporovať v dobrom i zlom,“ dodala študentka s tým, že pre nich najdôležitejšie bolo, že v rámci projektových prác vysadili 1361 stromov.

Pätica tímov, ktoré najlepšie vypracovali zadané úlohy, postúpila do finále na zámku v Smoleniciach. Absolvujú tam štvordňové sústredenie spojené so školením s vedcami a odborníkmi na prežitie. Víťazný tím sa dostane na mesiac trvajúcu letnú vedeckú výpravu do prapôvodných lesov sibírskeho tigra v Rusku.

gvrbove.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela