Na ukončenie klietkových chovov vyzvalo 140 vedcov

  • Spravodajstvo
  • 25. februára 2021, 09:37

Na ukončenie klietkových chovov vyzvalo Európsku komisiu (EK) 140 vedcov. Sloboda zvierat to uviedla v tlačovej správe, ktorú zaslala kampaňová koordinátorka organizácie Silvia Čaňová. Vedci zaslali EK list, v ktorom vyzývajú na postupné ukončenie klietkových chovov. Medzi odborníkmi a odborníčkami, ktorí dokument podpísali, je etologička a ochrankyňa prírody Jane Goodall, ktorá je aj Poslom mieru OSN a zakladateľkou Jane Goodall Institute.

V čase lockdownov aspoň hydine svitá na lepšie časy. (Autor: vetis.sk)

Napriek tomu, že Zmluva o fungovaní Európskej únie (EÚ) uznáva zvieratá ako cítiace bytosti, je v individuálnych a skupinových klietkach po celej Európe väznených viac ako 300 miliónov prasiat, sliepok, králikov, husí, kačíc, prepelíc a teliat. Väčšina klietok je úplne holých, zvieratá sú v nich stiesnené a nemôžu sa voľne pohybovať, často dokonca ani zmeniť polohu, vystrieť si končatiny či roztiahnuť krídla. Vedci preto žiadajú, aby boli klietkové chovy nahradené inými, ohľaduplnejšími alternatívami. Pod kampaň Koniec doby klietkovej sa podpísalo aj 1,4 milióna obyvateľov Európskej únie (EÚ) či 170 európskych organizácií. Kampaň podporujú aj mnohí europoslanci.

„Sme hrdí na to, že máme na svojej strane svetoznámu doktorku, biologičku Jane Goodall a ďalších vedcov a vedkýň aj zo Slovenska, ktorí si želajú ukončenie klietkových chovov. Často totiž počúvame, že naša požiadavka nie je vedecky podložená,” uviedla Silvia Čaňová

Z celkovo 1,4 milióna obyvateľov EÚ sa pod iniciatívu podpísalo takmer 30-tisíc ľudí zo Slovenska. Medzi vedcami, ktorí sa spoločne podpísali pod list pre EK, bolo aj 15 odborníkov a odborníčok zo Slovenska.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav