Piešťany aj od budúceho týždňa ostávajú „čiernym“ okresom. Situácia je však stabilizovaná.

Podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATu platí pre našu krajinu štvrtý stupeň varovania (čierna farba). Avšak pre určité nevyhnutné aktivity, ktoré tvoria výnimky zo zákazu vychádzania, sú konkrétne okresy rozdelené, na základe regionálnych indikátorov do nižších stupňov. Nové pravidlá pre okresy začínajú platiť vždy od nasledujúceho pondelka. V prípade piešťanského okresu aj keď sa situácia stabilizuje stávajúce opatrenia budú pokračovať i v budúcom týždni od pondelka 22. februára.

Dnešná tlačová konferencia ministra Mareka Krajčiho. (Autor: FB MZ SR)

Podľa informácií z dnešnej tlačovej konferencie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, je situácia v piešťanskom okrese stabilizovaná a o dva týždne by sme sa mohli zmeniť z okresu čiernej farby na bordový. 

Čierna farba

IV. stupeň varovania COVID AUTOMATu platí pre okresy: Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Trnava, Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou a Žiar nad Hronom.

Čo platí v týchto okresoch

Odporúčanie – zatvorené školy. Ide o odporúčanie v súvislosti s rizikom šírenia sa nového kmeňa koronavírusu na Slovensku a to aj napriek tomu, že COVID AUTOMAT v prípade škôl v čiernych okresoch povoľuje otvorenie materských škôl, základných škôl 1. stupňa prezenčne, otvorenie špeciálnych škôl, ako aj ďalšie ročníky škôl pre deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne max. 5 detí na učiteľa, otvorenie koncových ročníkov SŠ a OU (prezenčne).

– do práce sa môže ísť iba s negatívnym testom nie starším ako sedem dní,

– je zakázaný vstup aj výstup z okresu,

– prechádzať autom cez tieto okresy sa môže, zastavovať by ste v nich nemali,

– prechádza v prírode je povolená, len v rámci okresu, a to aj bez potreby preukazovania sa negatívnym testom.

Všetky ďalšie nariadenia zostávajú v platnosti v celej krajine. Zaradenie okresov na základe epidemiologickej situácie prehodnocuje na týždennej báze Inštitút zdravotných analýz v súčinnosti s Konzíliom odborníkov a jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva. O tom, do ktorého stupňa varovania COVID AUTOMATu budú nasledujúci týždeň tie ktoré okresy na základe určených kritérií zaradené, informuje minister zdravotníctva SR Marek Krajčí v utorok. Nové pravidlá pre okresy následne začínajú platiť vždy od nasledujúceho pondelka.

Zdroj: FB MZ SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj