Testovanie tak skoro neskončí: Mestá a obce sú testovaním preťažené a žiadajú vládu o zavedenie systému

  • Spravodajstvo
  • 10. februára 2021, 10:27

Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.

(Autor: am)

Mestá a obce sa vo svojej podstate venujú testovaniu obyvateľov na nový koronavírus od minulého roka. Niektoré to zabezpečovali už minimálne päť krát. Je zrejmé, že to vnímajú ako spôsob prevencie zdravia, zamedzeniu zákazu šírenia choroby, ale aj splnenie byrokratickej povinnosti pre mobilitu za prácou a podobne.

„Združenie miest a obcí Slovenska, ktorého členom je 95 % miest a obcí a je v území etablované prostredníctvom 61 regionálnych združení musí konštatovať, že mestá a obce postupne dávajú viac energie do tejto aktivity, ako výkonu ostatných povinností vrátane rozvoja územia a realizácie investičných aktivít,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger, ktorý ďalej konštatuje: „Združenie miest a obcí Slovenska preto, na základe informácií z mimoriadne širokej členskej základne apeluje na vládu Slovenskej republiky, aby zaviedla do testovania obyvateľov systém, ktorý bude udržateľný, v rukách zdravotníckeho personálu a zároveň bude garantovať dostupnosť možnosti testovania v celom území. Dnes je zrejmé, že testovanie na Slovensku tak skoro neskončí. Je jasné, že to už nie je ad hoc iniciatíva, ale niečo, čo sa stáva súčasťou dlhodobej prevencie a verejných služieb. Práve preto by vláda Slovenskej republiky mala nastaviť mechanizmus v ktorom samosprávy budú vykonávať svoje kompetencie a zdravotníci tie svoje. Zamieňanie kompetencií, či ich suplovanie nie je na mieste.“

Odporúčanie vlády starostom a primátorom prostredníctvom jej uznesenia o zabezpečení možností testovania zobrali samosprávy veľmi zodpovedne. Potom nerozumieme, prečo je náš dokázateľne ústretový prístup neustále odmeňovaný kritikou a už aj vyhrážkami. Je priam nevyhnutné, aby teraz štát a ústredné orgány štátnej správy prebrali zodpovednosť za výkon aj manažovanie testovania.

Zdroj: TS ZMOS

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava