Lávka pre peších popri Krajinskom moste je znovu rozobratá

Z lávky pre peších popri krajinskom moste v Piešťanoch sú opäť odobraté pochôdzie panely. Ako nás predčasom informoval Ladislav Molčan z firmy Lumiza, ktorá realizuje jej rekonštrukciu, pochôdzne panely z kratšej časti ponad Obtokové rameno Váhu museli z lávky odobrať a odviezť do temperovanej dielne. Na ich stave sa podpísalo zimné počasie a neuzavretie povrchu finálnym náterom ešte v čase vhodných klimatických podmienok.

Pochôdzie panely firma z lávky opäť odobrala. (Autor: Juraj Sedlák)

Pochôdzne panely, ktoré na jeseň minulého roku dostali nový povrch z asfaltu, firma pre zhoršené počasie nestihla natrieť finálnym uzatváracím náterom, a tak po príchode dažďov, sneženia a mrazov ich povrch podtiekol a podľa všetkého aj podmrzol.

Firma sa však po rozobratí panelov rozhodla Mestu Piešťany ponúknuť aj iné alternatívy vyhotovenia pochôdzieho povrchu.

„Predložili sme päť rôznych alternatív a podalternatív so širokým spektrom materiálov – alternatíva asfalt podľa pôvodného rozhodnutia, alternatíva zhotovenia moderného polyuretánového protišmykového povrchu, alternatíva zhotovenie nových panelov vo viacerých variantoch s protišmykovým povrchom a alternatíva moderného protišmykového povrchu z kompozitných odľahčených materiálov. Investor Mesto Piešťany má k dispozícií vzorky jednotlivých variant a aktuálne statik vyhodnocuje návrhy zo statického hľadiska,“ uvádza firma Lumiza.

Asfalt by mohol nahradiť kompozitný materiál.

Na rade je tak piešťanská radnica, ktorá musí nový povrch vybrať, prípadne na pôvodnom materiáli trvať.

V dôsledku opätovného rozoberania kratšej časti lávky sa mení aj termín jej odovzdania do užívania. Ten nebude ešte pred ukončením celkovej rekonštrukcie, ale podľa slov Molčana odovzdajú lávku do užívania nie po etapách, ako pôvodne zamýšľali, ale ako celý komplet a čas ukončenia opravy je podľa zmluvy do 31. marca.

Čo však dodatočné práce urobia s konečnou cenou, zatiaľ nie je známe. Radnica termín dokončenia a cenu opravy lávky však už dvakrát menila. Cena sa dvomi dodatkami k zmluve namiesto plánovaných 608-tisíc eur k dnešnému dňu vyšplhala na 656 497 eur a termín dokončenia lávky sa z konca januára posunul až na koniec marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín