Anglický park v Moravanoch nad Váhom získal dotáciu na obnovu

Trnavský samosprávny kraj rozdelí 500-tisíc eur medzi 19 najlepších projektov zameraných na regionálny rozvoj. Výzva na predkladanie projektov bola v tomto roku zameraná na zvýšenie atraktivity územia kraja. O dotácie z nej sa podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča uchádzalo až 112 projektov žiadateľov z celého kraja, požadovaný objem financií presiahol 3,5 milióna eur.

Krajská dotácia pôjde aj na obnovu anglického parku v Moravanoch nad Váhom. (Autor: red)

Hodnotiaca komisia rozhodla, že peniaze pôjdu na obnovu anglického parku v Moravanoch nad Váhom, na revitalizáciu historického kaštieľa v Jablonici, neogotického kaštieľa v Galante, na projekt Cyklokrásy v Dolnej Krupej v okrese Trnava, na projekt Mestská veža pre všetkých v Trnave alebo na obnovu Národnej baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne v okrese Senica a viaceré ďalšie projekty. Pridelenie dotácií podľa výberu hodnotiacej komisie schválili poslanci Trnavského samosprávneho kraja.

Medzi oprávnených žiadateľov patrili v prípade tejto výzvy miestne akčné skupiny, oblastné organizácie cestovného ruchu, občianske združenia či neziskové organizácie. Vďaka dotácií z tejto grantovej schémy sa v minulosti stal atraktívnejším napríklad rekreačný areál Kunovskej priehrady v Senici, v členských obciach Miestnej akčnej skupiny Stará Čierna voda vybudovali detské ihriská a vonkajšie športoviská a v najnavštevovanejších športových a voľnočasových rezortoch na Žitnom ostrove pribudli informačno-komunikačné totemy.

Foto: FB Kaštieľ Moravany

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom

Monumentálny kaštieľ Motešických v stredoveku, v dobe svojho vzniku, pozostával z dvoch samostatných budov, scelených až renesančnou prestavbou koncom 16. storočia, ktorá bola rozhodujúca aj pre jeho dnešný vzhľad. V 18. storočí bol barokovo upravený. Na mieste východnej bašty, zbúranej začiatkom 18. storočia, dali Čákiovci postaviť kaplnku, ktorej bolo 30. mája 1757 generálnym urbárom Ostrihomského arcibiskupstva udelené privilégium na slúženie svätých omší.

Foto: FB Kaštieľ Moravany

Pomerne veľké úpravy kaštieľa sa uskutočnili v druhej polovici 19. storočia. V roku 1881 do povalového priestoru vstavali tretie podlažie a na východnej strane pristavali vežu. V rokoch 1964 až 1970 bol kaštieľ obnovený podľa projektu Karola Chudomelku zo Stavoprojektu Bratislava pre Domov slovenských výtvarných umelcov a architektov v správe Slovenského fondu výtvarných umení.

Od predaja zahraničným fyzickým osobám v roku 2006 kaštieľ chátral. Róbert Vydra s manželkou Petrou ho vymotali zo spleti sporov a pred troma rokmi sa stali jeho majiteľmi.

Na Slovensku sa kaštiele v súkromných rukách spájajú najmä s hotelovým biznisom, Vydrovci prinavracajú do Moravian umenie.

Video – kaštieľ v Moravonoch nad Váhom:

pror/sita

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín