Zlatý biatec získala redaktorka Piešťanského týždňa

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 17. januára 2021, 00:02

Redaktorka Piešťanského týždňa Viera Dusíková získala za svoju prácu, prístup k životu i čestnosť a statočnosť titul laureát Zlatého biateca 2020 Hospodárskeho klubu Slovenskej republiky. Rozhodli o tom v tajnom hlasovaní členovia neformálneho ekonomického fóra, ale aj návštevníci webovej stránky Hospodárskeho klubu.

(Autor: red)

O laureátoch Zlatého biateca za rok 2020, ktorý bol založený v roku 1993, rozhodlo 6484 hlasov. Na pomyslený stupeň víťazov sa zo Slovenska dostali doc. MUDr. Daniel Pinďák, PhD, prednosta Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ, Zdravie z pece, s. r. o., a novinárka Viera Dusíková z regionálneho periodika Piešťanský týždeň.

Zo zahraničia sa najvyššie umiestnil psychológ, pedagóg, a predovšetkým autor teoretických prác o vojne a mieri doc. PhDr. Felix Černoch, CSc. Za podnikanie v strojárstve a za aktivity v združení od jeho vzniku bol poctený Zlatým biatecom Ing. Peter Čatloš, PhD.

Do 18. ročníka ankety World Politician bolo nominovaných iba sedem osobností, z toho tri ženy. Siedmykrát v 21. storočí zvíťazil ruský prezident V. V. Putin, ale o krok za ním zaostala bieloruská prezidentská kandidátka S. Tichanovskaya. Nominovaní získali spolu 2901 hlasov.

V jubilejnom 20. ročníku ankety BEST BANK bolo len šesť nominovaných, spolu dostali 1926 hlasov. Víťazom sa stala opäť Prvá stavebná sporiteľňa.

Najsilnejšie na tom z hľadiska počtu nominovaných bol šiesty ročník ankety Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti. Podmienky nominácie splnilo 35 osobností, spolu dostali 6304 hlasov. Tretíkrát za sebou zvíťazil Peter Mihók, predseda SOPK a čestný predseda Svetovej komorovej federácie. Na pomyselný stupeň víťazov vystúpili ako druhý Anton Barcík, laureát Mierovej ceny zo Slovenska 2015 za rok 2016 a druhýkrát nominovaný na Nobelovu cenu za mier, garant jedinečného duchovného centra v lome nad obcou Ladce, a ako tretia prezidentka SR Z. Čaputová.

Do prvej desiatky osobností sa dostali: 4. P. Pellegrini, 5. A. Bražinová, 6. T. Malatinský, 7. L. Ď. Nicholsonová, 8. Marian Kollár, 9. J. Bitó Cigániková, 10. M. Kolíková. Krok-dva za nimi ostali 11. J. Masarik a 12. J. Kiššová.

V šiestej edícii hlasovania verejnosti za laureátov Mierovej ceny zo Slovenska 2015 za rok 2020 bolo osem nominovaných, ktorí vyhoveli Štatútu. Získali 2092 hlasov. Víťazkou zo SR sa stala Mgr. Mária Straková, etnologička, speváčka – vokalistka ľudových piesní, režisérka, dramaturgička, pedagogička a vedúca súboru Čunovský kŕdeľ. Celkovým víťazom sa stal V. V. Pjakin, Prezident Fondu konceptuálnych technológií. Garant tejto ceny po súhlase väčšiny členov Medzinárodného mierového výboru rozhodol o udelení tejto pocty J. Kubišovi, bývalému ministrovi zahraničných vecí SR a koordinátorovi OSN pre Libanon, a MUDr. Júlii Horákovej, PhD „za verejne prezentovaný občiansky aj profesijný postoj k situácii v zdravotníctve a vôbec v spoločnosti“, ktorý potvrdila vrátením štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy z roku 2016 súčasnej prezidentke SR Z. Čaputovej.

Dve ďalšie osobnosti boli odsúhlasené s podmienkou, že ako všetci laureáti sa budú prezentovať na niektorom zo zhromaždení združenia v prvom polroku 2021.

Na predchádzajúcom a pre pandémiu oneskorenom dekorovaní laureátov a víťazov za rok 2019 zaznela táto myšlienka: „Mali sme a máme toľko skvelých ľudí, že predsa nemôžeme prepadnúť v zápase o skutočnú transformáciu, hoci už sme mali mať dávno po nej. Len sa jej dožiť a najmä pomôcť jej rozrásť sa a zakoreniť sa. Už je načase, aby sme boli opäť živí rozumom, prácou a ľudskosťou, so snahou byť medzi najlepšími. Dúfajme, že to je a už bude koniec volebným omylom občanov…“

Nejde len o laureátov a víťazov cien a ankiet združenia. Ide o to, aby sme za nimi videli aj tých, ktorí žijú a pracujú čestne, statočne, nech sa deje vo veľkom svete a vo veľkej politike čokoľvek. A tak vám odporúčam otvoriť si nižšie uvedené linky, ktoré oprávňujú k miernemu optimizmu. Obdobne ho navodzujú aj prvé nominácie v našich tradičných anketách za rok 2021, ktoré sú dostupné na www.hospodarskyklub.sk. Kiežby išlo o náznak novodobého a prepotrebného osvietenstva.

Konečný stav hlasovania verejnosti o nových laureátoch Zlatého biateca a Mierovej ceny zo Slovenska 2015 a o víťazoch tradičných ankiet: hospodarskyklub.sk/?ankety2020

Protokol o hlasovaní členov združenia a jeho MMV, oslovených osobností a návštevníkov webstránky hospodarskyklub.sk o nových laureátoch Zlatý biatec a Mierovej ceny zo Slovenska 2015 a tradičných ankiet: hospodarskyklub.sk/?vysledky-2020

Dr. Peter Kasalovský

Predstaviteľ združenia NEF Hospodársky klub od jeho vzniku v roku 1993 a jeho Medzinárodného mierového výboru, ktorý bol založený v roku 2015

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav