Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 29. novembra 2020, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kto sme a kam kráčame? Otázka aktuálna v každom čase a na každom mieste. V slobodných voľbách sme si zvolili hlavu štátu a dali sme hlasy tým, ktorých sme si vybrali, aby ako vláda legitímne viedli tento štát. Aj v najlepšej rodine sa stáva, že nie vždy sa nájde riešenie vyhovujúce všetkým. Spolužitie vyžaduje ústupky a dohodu. To je ten lepší prípad.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Horšie však je, keď aj najmenší spor vyvolá hádku, vzdor, posmech, vzburu. Potom aj v najlepšej rodine nastáva napätie a každá nezhoda je vodou na mlyn pre na chyby striehnucim neprajníkom. Je prirodzené a žiaduce, aby sme mali na veci rôzny názor. Názor. Ale nie nenávistné výlevy. Argumenty. Nie klamstvá. Adresné návrhy na riešenie, nie označenia typu „desivý klaun“.

Premiér je šéf vlády, ktorú vytvorí strana s najväčším počtom hlasov. Urážky jeho osoby sú aj urážkami jeho voličov a podporovateľov. Každá zdôvodnená kritika je na mieste, ale predbiehať sa pred svojimi kolegami v hrubosti nadávok a osočovania nie je zvykom v kultúrnej krajine. O to viac, ak ide o ženu v najvyššom úrade, osobu s nepoškvrneným kreditom, ktorú nám závidí celý svet, alebo ak ide o bývalého prezidenta, ktorý ochránil túto krajinu pred „bieloruským“ osudom.

Kritika – áno, kontrola – áno, ale „hejtovanie“ a urážky nie. Skúsme vážiť slová najmä vtedy, ak sme na jednej lodi a ide nám v zásade o to isté: opraviť prešľapy minulosti, aby sme sa mohli hrdiť tým, kto sme a kam kráčame…

Tohtoročná jeseň je zvláštna. Pandémia nás vyhnala z koncertných a divadelných sál. Musíme sa uspokojiť s koncertmi „online“, novými alebo oživenými štúdiovými nahrávkami. Podoby džezu na Rádiu Piešťany majú túto sféru dokonale zmapovanú a aj v budúcej relácii zaznejú nové nahrávky domácej i zahraničnej proveniencie.

Zostal som vám dlžný nový album Adrieny Bartošovej – O smútku a radosti. Daniel Bulatkin vydal svoj debutový album The New Beginning v prestížnom vydavateľstve Alsse Records a saxofonista Ben Wendel prichádza s novinkou High Heart.

Informácie o džeze u nás i vo svete nebudú ani v budúcej relácii v nedeľu na Rádiu Piešťany chýbať. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava