Železničné múzeum krášli aj „nový“ 99-ročný vozeň

  • Kultúra a spoločnosť / História
  • 23. novembra 2020, 00:02

Patríte medzi obdivovateľov starých mašiniek? Spomínate si ešte napríklad Vrbovské Čango, ktoré premávalo hore-dolu na dnes už nepoužívanej trati? Ak áno, možno vás zaujme informácia o starom, takmer storočnom vagóne, ktorý práve v týchto dňoch pribudol do zbierky železničného múzea.

Tento vozeň vyrobila v roku 1921 Vagónka v Kopřivnici. (Autor: ŽSR)

„Železničné múzeum patriace pod Železnice Slovenskej republiky sa od minulého týždňa rozrástlo o nový, takmer storočný artefakt. V roku 1921 vyrobila Vagónka v Kopřivnici na základe objednávky Československých dráh sériu dvojnápravových krytých nákladných vozňov. Medzi nimi bol aj vozeň s výrobným číslom 44234, ktorý dostal označenie Ggz 112-171. Po zaradení do prevádzky sa na prepravách tovarov podieľal niekoľko desaťročí, následne po úprave slúžil ďalšie desiatky rokov v mostárskom stavebnom vlaku. V týchto dňoch sa preň začína ďalší železničný život – múzejný,“ uviedla hovorkyňa Železníc SR, Ria Feik Achbergerová.

Predmetný vozeň bol po zrušení pravdepodobne v polovici 50. rokoch dvadsiateho storočia upravený na energovozeň, čiže vozeň vezúci elektrocentrálu, z ktorej sa napájal mostársky stavebný vlak a pri práci aj všetky potrebné elektrické náradia a zariadenia. Mostný obvod Košice, zložka Železníc SR, ktorej poslaním je okrem iného najmä starostlivosť o železničné mostné objekty, vozeň poslednýkrát nasadil v prevádzke pri oprave železničného mosta ponad Váh pri Strečne v roku 2015.

Už vtedy sa dostal aj do pozornosti zamestnancov podnikového železničného múzea a bolo len otázkou času, kedy skončí v zbierkovom fonde múzea. V priebehu roka 2020 sa dohodlo vedenie múzea a Mostného obvodu na prevode vozňa a 5. novembra došlo k jeho presunu do Bratislavy do depozitára, kde bude čakať na zreštaurovanie, už ako historický železničný artefakt.

Železničné múzeum má v zbierke skoro 2300 artefaktov, z toho je 561 zbierkových predmetov a 285 vozidlového charakteru. Môžete tu obdivovať rušne, vozne, koľajové žeriavy, traťové stroje, dreziny či koľajové vozíky. Viac informácií o múzeu a jeho zbierkach nájdete na stránke www.zeleznicnemuzeum.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava