17. november nepatrí fašistom, ale ani komunistom

Prečo fašistom a komunistom, v súčasnosti predstavovaným najmä viacerými členmi ĽSNS a poslancom za SMER, Ľubošom Blahom, 17. november v žiadnom prípade nepatrí? Dokazuje to hlavne história, ktorá sama o sebe vypovedá, že 17. november je deň, ktorý symbolizuje odpor voči obom vražedným totalitám.

(Autor: Mesto Trnava)

17. november 1939 – Za účasť na demonštráciách proti okupácii nacistickými nemeckými vojskami boli v rámci Sonderaktion Prag vom 17. november 1939, ktorú nariadil Adolf Hitler, popravení deviati študenti. Do koncentračného tábora Sachsenhausen-Oranienburg bolo odvlečených 1 200 študentov. Vysoké školy boli na tri roky uzavreté.

17. november 1989 – Príslušníci Verejnej bezpečnosti zbili v Prahe na Národní třídě študentov, ktorí pokojne demonštrovali za základné ľudské práva a proti komunistickej totalite. Táto udalosť sa stala spúšťačom boja za slobodu a demokraciu v celom Česko-Slovensku.

17. november 2020 – Už dospela generácia narodená po Novembri ´89. Sloboda a demokracia sú pre túto generáciu samozrejmosťou.

Niektorí si možno ani neuvedomujú ich vysokú cenu a krehkosť. Lenže fašizmus a komunizmus neodišli do histórie. Sú stále prítomné, majú svojich vodcov i hovorcov a znova naberajú silu. Nedovoľme, aby sa vrátili.

Zdroj: Mesto Trnava

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava