Otvorený list: Brečtanová alej

  • Blogy / Blogy
  • 28. októbra 2020, 00:02

Vážený pán primátor, vážené poslankyne a poslanci mesta Piešťany, rada by som vás oslovila v mene všetkých 39 podpísaných obyvateľov, ktorí podali petíciu a námietky voči zámeru výstavby Brečtanová alej v centrálnej mestskej zóne.

(Autor: vizualizácia: Estate Trading)

Piešťany, naše svetoznáme kúpeľné mesto, sú zaujímavé nielen svojimi liečivými prameňmi, ale i typickou architektúrou malého kúpeľného mestečka. Ak sa prejdete po centre a hľadáte, kde si vypijete kávičku, nájdete tu blízko seba veľa možností a vo výhľade vám nebránia výškové budovy. Zachovať si ráz mesta a pestovať jeho tak trochu provinčný, historický vzhľad by malo byť v záujme nielen obyvateľov s ich malými rodinnými domami, ale aj mestských „činiteľov a vládcov“ nášho mestečka.

Doba je však ťažká a rozhodovanie o rozširovaní mesta sa deje všelijakými cestami a rozhodnutiami, veď sa treba rozvíjať a umožniť ľuďom dobré bývanie. Je však otázne, či výstavba nových až päťposchodových objektov v projekte Brečtanová alej s veľkými podzemnými garážami v centre mesta, kde sú nanajvýš dvojposchodové stavby a záhrady, nenarušia aj termálny prameň bývalého Vojenského kúpeľného ústavu (dnes hotel Granit). Úzke uličky v centre ťažko budú zvládať premávku najmenej ďalších 100 až 130 áut nových obyvateľov z dvoch päťposchodových budov bez zhoršenia životného prostredia.

Všade vo svete sa snažia mestá aj mestečká, a to aj menej významné ako Piešťany, udržať si originalitu a atmosféru kúpeľov a oddychového miesta. Chceme budovať len sídliská a garáže bez ohľadu na všetko alebo sa konečne prebudíme a budeme rešpektovať aj to, čo tu máme, a nedáme sa zlákať nelogickými a pre vzhľad mesta nevhodnými návrhmi? Keď sme konečne mohli začať cestovať na tzv. západ, obdivovali sme charakteristické mestečká v Rakúsku, vo Švajčiarsku či v Nemecku a neuvedomovali sme si, že o vzhľade čarovných mestečiek rozhodovali samotné lokálne úrady a poslanci a ich obyvatelia.

Boli by sme veľmi radi, keby aj súčasní dlhoroční obyvatelia tejto lokality, kvalita ich bývania, súkromie, za ktoré si zaplatili v cene rodinných domov so záhradami, boli braní do úvahy viac ako len normy a regulatívy. Veľa dotknutých občanov sa stratí v spleti rôznych rozhodnutí, na ktoré my obyčajní občania máme reálne len veľmi malý vplyv. Je to súboj Dávida a Goliáša, lebo podklady, ktoré investor pripravil za niekoľko mesiacov s veľkým zdrojom peňazí, my sa musíme v priebehu 21 dní zmobilizovať v profesiách ako stavbár, ekológ, dopravný analytik a ešte aj nájsť zdroje peňazí na zaplatenie aspoň jedného odborného posudku.

To je nereálne, preto využívame túto možnosť apelovať na vás, vážený pán primátor, vážené pani poslankyne a poslanci, zamyslite sa nad naším postavením a neberte do úvahy len normy a regulatívy, ale aj nás obyvateľov milujúcich Piešťany a jeho čaro kúpeľného mesta. Práve to čaro je mimoriadna hodnota pre jeho budúcnosť a návštevníkov, ktorí možno práve preto Piešťany navštívia alebo sa budú tešiť, že tu žijú ako jeho obyvatelia.

Vážime si všetkých, ktorí bojujú za lepšie životné prostredie „vtáčích obyvateľov“ na Vtáčom ostrove na Sĺňave, a boli by sme veľmi vďační, ak by sme aj my boli v očiach vás, pán primátor, vás, pani poslankyne a páni poslanci, tými chránenými obyvateľmi Piešťan v lokalite, kde sídlime.

MUDr. Slavica Švorcová, Chalupkova 8, Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav