Ukončená rekonštrukcia prírodného kina nie je koniec obnovy prevádzky, ale začiatok

Radnica na svojich stránkach informuje, že Prírodné kino v Piešťanoch je skolaudované a už nič nebráni tomu, aby znovu po 23 rokoch mohlo opäť fungovať. Cesta rekultivácie a obnovenia činnosti prevádzky letného kina však nebola ani zďaleka jednoduchá. Je to príbeh o množstve práce nadšencov, ale aj príbeh neslávneho konca politického zoskupenia s názvom Spoločne pre Piešťany, ktoré obnovu kina v súčasnej podobe iniciovalo. No na úvod je treba poznamenať, že základným tvorcom dnešnej podoby Prírodného kina nebol Michal Fiala ale Eva Wernerová.

DEKD 2020 sa na Slovensku slávnostne otvoria 8. septembra v Piešťanoch. Ceremoniál sa začne o 19:30 v letnom kine v mestskom parku. (Autor: MsU)

Posledné premietanie v prírodnom kine bolo v auguste v roku 1997. Ako v podstate všetky letné kiná na celom Slovensku sa aj toto kino stalo v deväťdesiatych rokoch obeťou vpádu pirátskej kinematografie do nášho regiónu.

Povedzme si tak. Kto si nespomína na Ramba jednotku s jednoosobovým simultánnym dabingom v češtine s poľským prízvukom, ten ani netuší, o čom bola doba pirátskych filmov v našich končinách. Pri cene na trhovisku zakúpenej videokazety v priemere 12 korún (asi 30 centov) tomu jednoducho žiadne kiná nedokázali konkurovať.

A tak v auguste 1997 v piešťanskom letnom kine premietli posledný film – Spáči. Pre stratu záujmu verejnosti o kinematografiu na čerstvom vzduchu kino skutočne nadlho zaspalo.

Prvé snahy o jeho obnovenie prišli už v roku 2001. Zrodil sa ambiciózny zámer obnovy kina v rámci etáp rekonštrukcie celého Kultúrno-spoločenského centra Fontána. A keďže v tej dobe už neboli Piešťany financované zo štátneho rozpočtu, ale investičné akcie mohli realizovať už len také, na aké mali prostriedky v mestskej kase, ukázalo sa, že na ambicióznu obnovu prírodného kina v objeme investície 1,5 milióna eur mesto financie nemá.

A ak máte pri pohľade na súčasnú Fontánu pocit, že vyzerá nedokončená, pocit je správny. Druhou a treťou etapou mala byť práve rekonštrukcia prírodného kina či vstupu do „kamenného“ kina. Na jej priečelí, tam, kde dnes ľudia v daždi stoja v rade na lístky, mala totiž pribudnúť presklená prístavba. K realizácii druhej a tretej etapy rekonštrukcie však nikdy nedošlo.

Letné kino ostalo bez záujmu až do roku 2014, keď v rámci predvolebných sľubov si jeho obnovu zobralo za svoje politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP).

Komunálne voľby však pre SpP očakávaný úspech nepriniesli. Ich kandidátovi na primátora Tomášovi Hudcovičovi utiekol post primátora asi o sto hlasov a vyhral Miloš Tamajka. SpP však počtom poslancov ovládlo mestské zastupiteľstvo a povestný výrok ich poslanca Jozefa Malíka, že Tamajka si bez ich hlasov nekúpi ani prepisovačku, rezonoval medzi zastupiteľstvom a primátorom ešte dlho.

Január 2015: Začiatok dobrovoľníckych prác.

V januári 2015 predsa len začali na obnove letného kina pracovať dobrovoľníci. Brigády organizoval a základné náradie a materiál zaobstarával vtedy poslanec za SpP Michal Fiala. Ich činnosť však spočiatku príliš veľkú podporu vedenia radnice nemala. Primátor Tamajka zoskupenie SpP považoval za svoju priamu konkurenciu a ich predvolebné sľuby sa mu príliš nechcelo realizovať.

Až neskôr, keď sa stranícky predák SpP Hudcovič s Tamajkom spojil, za čo získal Hudcovič post druhého viceprimátora, sa aspoň čiastočne začalo prírodné kino profesionálne rekonštruovať. Dovtedy išlo prevažne len o upratovacie práce na báze dobrovoľníkov a sponzorských darov miestnych podnikateľov.

Avšak za štyri roky, čo Tamajka šéfoval radnici a Hudcovič najsilnejšiemu politickému zoskupeniu v zastupiteľstve, sa aj napriek nemalému úsiliu dobrovoľníkov vedených Fialom v prírodnom kine pre jeho sprevádzkovanie nič zásadné neudialo.

Prírodné kino k reálnej obnove začalo smerovať až od roku 2018

Veci sa začali hýbať až po politických zmenách v samospráve v roku 2018. Tamajkovi opätovná kandidatúra na primátora nevyšla a drvivá väčšina členov SpP po politických škandáloch, ktoré za štyri roky vyprodukovali („bačovanie“ v Rezorte Piešťany, boj proti cyklotrase z Piešťan do Vrbového a iné), radšej ani nekandidovala.

Na dokončenie prírodného kina sa v mestskom rozpočte našiel potrebný objem peňazí a reálna snaha ich preinvestovať nastala až po zmene zloženia zastupiteľstva a výmene vedenia radnice v roku 2018.

V období posledných dvoch rokov sa v kine zrealizovalo vodovodné, kanalizačné a elektro pripojenie, osvetlenie celého areálu, nové oplotenie, vybudovali sa chodníky, zrealizovali sa terénne a sadové úpravy. Do areálu pribudol sanitárny kontajner s toaletami. Nevyhnutné bolo zabezpečiť i technicko-prevádzkové časti kina. Zrealizované bolo nové pódium, nakúpená bola ozvučovacia, zvuková a premietacia technika, plátno. Investície zo strany Mesta Piešťany dosiahli výšku 145 607 eur.

Stav, ktorý však dnes je, nie je koncom snahy dobrovoľníkov a súčasného vedenia radnice o znovusfunkčnenie prírodného kina. Je to fakticky len začiatok. Tohtoročná sezóna je pre prírodné kino v podstate už stratená. Leto sa končí a o dva týždne prichádza prvý jesenný mesiac.

Do nasledujúcej sezóny 2021 však musí nový riaditeľ mestského kultúrneho strediska Peter Sedláčik zostaviť kvalitný program kultúrnych aktivít, ktoré sa tu uskutočnia. Aby nedopadol tak ako v tomto roku, keď poslanci na poslednom zastupiteľstve skonštatovali, že pre príliš málo kultúrnych aktivít, ktoré zorganizoval, mu vyčlenili až príliš veľký balík financií a zaviazali ho svojím uznesením časť z nich do mestského rozpočtu vrátiť.

Stav Prírodného kina v roku 2016.

Ako to celé začalo perom Michala Fialu z roku 2016:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav