Krajskí poslanci budú v stredu rozhodovať o vyradení záhradníckej školy zo siete stredných škôl

  • Školy / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. júla 2020, 07:17

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja budú v stredu 29. júla rozhodovať aj o vyradení Strednej záhradníckej školy v Piešťanoch a Obchodnej akadémie v Hlohovci zo siete stredných škôl. Ak návrhy na vyradenie odsúhlasia, nadchádzajúci školský rok bude pre tieto školy posledný. Žiaci z Hlohovca potom prejdú do rovnakej školy v Seredi, žiaci z Piešťan do Spojenej školy v blízkej obci Rakovice. Rovnakú možnosť budú mať aj zamestnanci.

Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch. (Autor: red)

V Hlohovci aj v Piešťanoch už vznikli petície sa záchranu stredných škôl, každú z nich podporilo viac ako 1 400 ľudí. Obchodná akadémia aj Stredná záhradnícka škola však majú dlhoročný problém s klesajúcim počtom žiakov. V minulom školskom roku ich mala každá z týchto škôl menej ako sto. Trnavská župa chce podľa župana Jozefa Viskupiča vzdelávanie zefektívniť, s čím súvisí aj lepšie využívanie budov a areálov škôl.

„Financovanie poloprázdnych budov s nízkym počtom žiakov brzdí rozvoj stredného školstva v našej župe. Prijatie rozhodnutia o ozdravení siete škôl a školských zariadení bude zodpovedným krokom,“ tvrdí Viskupič. Trnavský samosprávny kraj je zriaďovateľom 58 škôl a školských zariadení, takáto hustá sieť podľa neho nekorešponduje s demografickým vývojom, ani s potrebami trhu práce.

Súčasťou zmien má byť aj vyradenie Strednej odbornej školy regionálneho rozvoja v Rakoviciach zo siete škôl a od 1. septembra 2021 vznik Spojenej školy v Rakoviciach. Tá bude mať dve organizačné zložky, jednou bude Stredná odborná škola regionálneho rozvoja, druhou Stredná záhradnícka škola.

Presun budúcich záhradníkov z Piešťan do Rakovíc má umožniť rozvoj Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Piešťanoch.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav