Dubovany: Štvrtáci vítali budúcich prváčikov a lúčili sa so školou

V Dubovanoch zažili deti na konci školského roka originálnu rozlúčku so základnou školou. Absolvovali ju štvrtáci, ktorí odchádzajú z miestnej „malotriedky“ do vyšších ročníkov v okolitých obciach, prevažne do Veľkých Kostolian. So škôlkou sa lúčili predškoláci – tých pasovali štvrtáci za prvákov. Starší dostávali šerpy absolventov a ich mladší kamaráti pasovacie dekréty žiakov Základnej školy s materskou školou v Dubovanoch.

Štvrtákov z Dubovian šerpovali ako absolventov tunajšej školy. (Autor: archív školy)

O podujatí nám porozprávala riaditeľka školy Darina Havrlentová:

„Je už zvykom na školách, že v septembri-októbri pasujú do svojich radov malých prváčikov, takzvané imatrikulácie. Na našej škole máme iné zvyky. Prečo? Hlavne preto, lebo sme neplnoorganizovaná škola a absolventmi našej školy sa stávajú štvrtáci, ktorí u nás končia dochádzku a pokračujú na inej škole. Ich vystriedajú noví žiaci – prváčikovia. Ako sa patrí, musia spoznať svojich nasledovníkov a trošku sa im ‚pozrieť na zúbky‘. Aj sme sa zľakli, že obdobie korony nám prekazí naše zvyklosti, ale nič sme nenechali na náhodu a na túto dôležitú udalosť sme sa pripravovali.

Koho majú deti rady a koho dobre poznajú? No predsa Macka Uška a jeho kamarátov, zvieratká. Macko Uško bol preto v hlavnej úlohe pasovania prváčikov. Bolelo ho bruško, pretože sa veľa prejedol, a deti boli preskúšané zo zdravého stravovania. Popritom zrátali počet cukríkov, jabĺk, porovnávali množstvo i znalosť číslic. Aj ježkovi pomohli v zdravom stravovaní, lebo mal pokazené zúbky.

Znalosť písmen si deti vyskúšali pri čítaní odkazu, ktorý mu napísala mama zajačica. Prasiatku ukázali, ako sa cvičí, aby schudlo a nemalo také veľké bruško. Popritom si zacvičili na pieseň Mira Jaroša – Poď cvičiť. Svoju pozornosť preukázali pri skladaní puzzle, s ktorými si nevedel pomôcť zajko, pretože sova zadala ťažkú úlohu.

Macko Uško mal práve v ten deň narodeniny a budúci školáci mu vyfarbili kvietky, urobili nádherné blahoželanie a zaspievali pieseň. Aby to neboli len také narodeniny, dievčence našej školy si pripravili tanček na remix Macko Uško.

Keď už deti zvládli všetky úlohy, nasledovala pasovačka, pri ktorej pristúpili k spoločnému sľubu, že si budú plniť školské povinnosti. Sľub spečatili vlastným odtlačkom prsta. Pasovali ich štvrtáci. Budúci prváci dostali darčeky a diplom z pasovania. To bola tá veselšia časť nášho programu.

Potom nás čakala rozlúčka so štvrtákmi, poďakovanie sa pedagógom a ostatným pracovníkom školy. Bolo to dojímavé a slzám sa nedalo zabrániť. Absolventi boli okrášlení šerpami, listami s krátkym slovným ohodnotením a prianím šťastného začiatku na novej škole. Riaditeľka ako ich triedna učiteľka počas štyroch rokov sa s každým rozlúčila a krátko úsmevne zhodnotila ich charakteristiky počas štyroch rokov.

Aby sme zahnali smútok, na záver nám zatancovali naši tanečníci. Popoludní sme sa spoločne zahrali hry, súťaže a nechýbalo ani disco.

To však nebolo všetko. Predškolákov čakal obed a po ňom sme spoločne hrami a diskotékou na školskom dvore oslávili predposledný deň školského roka. I keď nás dážď vyhnal do triedy, na zábave to neubralo. Predškolákom sa v škole páčilo a nechcelo sa im naspäť do škôlky, kde na nich už čakal olovrant. O občerstvenie sa postarali školské kuchárky a pani Blanka Hanzlíková.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sprevádzali detičky počas štyroch rokov na našej škole, i pedagógom, ktorí sa postarali o tento krásny program.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav