Probém dopravy v Hlohovci by vyriešil nový obchvat

  • Piešťanský týždeň / Cestovanie / Kraj / Spravodajstvo
  • 1. júla 2020, 16:03

O riešení dopravy v Hlohovci rokovali trnavský župan Jozef Viskupič a primátor Hlohovca Miroslav Kollár s ministrom dopravy Andrejom Doležalom.


Jozef Viskupič je trnavským županom. (Autor: pp)

Na potrebe vybudovania obchvatu mesta Hlohovec, ktorého súčasťou by mal byť aj nový most cez Váh, sa zhodli na spoločnom rokovaní minister dopravy Andrej Doležal, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Ide o finančne mimoriadne náročný projekt, ktorý župa ani mesto nedokáže financovať len z vlastných rozpočtov.

Trnavský samosprávny kraj musel minulý rok z jediného mosta cez Váh v Hlohovci pre jeho havarijný stav vylúčiť nákladnú dopravu a pripravuje jeho rekonštrukciu. „Z hľadiska komplexného riešenia dopravy v meste je však najvhodnejšou alternatívou výstavba nového obchvatu. Po rokovaní s ministrom dopravy môžem konštatovať, že štát sa nezbavuje zodpovednosti, čo považujem za pozitívnu správu. Dohodli sme sa na vypracovaní unikátneho nástroja na rýchle a efektívne financovanie takýchto stavieb. Mali by v ňom byť prepojené zdroje Európskej únie, štátu, krajov a miest,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. Jeho pilotným projektom by podľa Viskupiča malo byť práve riešenie dopravnej situácie v Hlohovci.

Po súčasnom moste v Hlohovci jazdilo pred vylúčením nákladnej dopravy od rána do večer 1 400 až 1 900 vozidiel. K úplnému vylúčeniu dopravy došlo preto, aby sa predišlo jeho ďalšiemu poškodzovaniu. Župa plánuje most zrekonštruovať, ale aj rozšíriť tak, aby po oboch stranách vozovky boli plnohodnotné chodníky pre chodcov a cyklistov.

Problémy na existujúcom moste cez Váh v Hlohovci bývajú hlavne v ranných a popoludňajších špičkách, kedy v smere od Trnavy vznikajú rozsiahle kolóny. Pred župnými voľbami v roku 2017 skupina kandidátov na krajských poslancov most ceste II/513 zablokovala, aby upozornila na kritickú situáciu s dopravou v meste. Blokádu podporil aj vtedajší kandidát na župana Jozef Viskupič.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel