Univerzita sv. Cyrila a Metoda investuje do vznikajúcej fakulty v Piešťanoch 240-tisíc eur

Bývalé priestory elektrotechnickej školy v Piešťanoch budú slúžiť novej fakulte trnavskej Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM). Dnes to na tlačovom brífingu priamo v niekdajšej budove priemyslovky na Námestí SNP ohlásil trnavský župan Jozef Viskupič, Roman Boča – rektor UCM, ale aj piešťanský primátor Peter Jančovič.

Dnes v budove na Námestí SNP ohlásili vznik novej fakulty so sídlom v Piešťanoch. (Autor: TTSK)

Piatou fakultou Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) je Fakulta zdravotníckych vied, ktorá má svoje sídlo v Piešťanoch. Podľa rektora univerzity Romana Boču vzniká transformáciou terajšieho Inštitútu fyzioterapie, balneoterapie a liečebnej rehabilitácie UCM, ktorý v Piešťanoch pôsobí už pätnásť rokov.

Inštitút má v súčasnosti podľa Boču 762 študentov, nová fakulta by ich mala mať v krátkom čase asi tisíc. Fakulta má podľa jej dekana Juraja Štofka akreditované študijné odbory fyzioterapia a rádiologická technika. V budúcnosti plánuje rozšíriť ponuku vzdelávania aj o študijný odbor nutričná terapia.

„Niet pochybností o tom, že absolventi nájdu uplatnenie v praxi, pretože fyzioterapia je veľmi potrebná,“ povedal rektor Roman Boča. Fakulta zdravotníckych vied podľa neho vznikla vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, ktorý pre ňu poskytol priestory bývalej budovy Strednej odbornej školy elektrotechnickej v centre Piešťan.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda si budovu prenajme na 20 rokov a okrem platenia nájomného 12 846 eur za pol roka sa zaviaže do nej investovať 240-tisíc eur. „Na začiatku volebného obdobia sme sa rozhodli pozastaviť predaj prebytočného majetku. Prebytočným budovám sme sa rozhodli hľadať nové verejné funkcie. Tak je to aj v tomto prípade, ale aj v ďalšom prípade z Piešťan, kde vzniká kultúrno-kreatívne centrum Arta,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Budova niekdajšej elektrotechnickej priemyslovky je opustená od roku 2015 po tom, ako sa študenti nasťahovali do objektu ku svojim kolegom zo Strednej odbornej školy záhradníckej na Brezovej ulici. Odvtedy bola budova vedená ako prebytočný objekt vo vlastníctve kraja, ktorý sa ju za predchádzajúceho vedenia snažil predať.

Primátor Piešťan Peter Jančovič očakáva od zriadenia Fakulty zdravotníckych vied UCM viac mladých ľudí v meste a intenzívnejší spoločenský život. Vyjadril radosť zo vzniku fakulty v kúpeľnom meste a z toho, že nevyužívaná budova v blízkosti mestského úradu bude opäť slúžiť na vzdelávanie.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave vznikla v roku 1997, momentálne poskytuje vzdelávanie na Filozofickej fakulte, Fakulte masmediálnej komunikácie, Fakulte prírodných vied, Fakulta sociálnych vied a v Inštitúte fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Pror/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava