Kauza Centroom sa na súde zasekla

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. júna 2020, 11:00

Posledné pojednávanie v prípade budovy Centroom v Piešťanoch sa konalo v januári. Kedy bude pokračovanie, nie je jasné.

V súdnom procese so statikom Jánom Tomčánim v kauze budovy Centroom stojacej na Nitrianskej ulici sa nepojednávalo takmer pol roka. (Autor: red)

V súdnom procese so známym statikom Jánom Tomčánim v kauze budovy Centroom stojacej na Nitrianskej ulici sa nepojednávalo takmer pol roka. Prípad sa pritom postupne blížil do finále, pre pandémiu sa však prípad zasekol na súde.

„Hlavné pojednávanie určené na 15. apríla bolo zrušené vzhľadom na existenciu rizika šírenia vírusového prenosného respiračného ochorenia COVID-19 a vo veci zatiaľ nebol nariadený nový termín hlavného pojednávania,” potvrdila Jana Kondakorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave.

Statik Tomčáni bol pritom pred necelými dvomi rokmi odsúdený na trojročnú podmienku za pád strechy garáží budovy 3nity v Bratislave. Búrať sa musí aj neďaleká budova Apollo Bussiness Center 1, pre nebezpečnú bytovku v Piešťanoch tiež robil statické posudky. V prípade odsúdenia v piešťanskej kauze by išiel Tomčáni do väzenia aj za kauzy bratislavských budov.

Centroom najskôr začala stavať topoľčianska firma Vesstav, po ktorej však ostali len dlhy. Po nej stavbu prebrala spoločnosť BK Construction, ktorá pred tromi rokmi tiež zanikla s dlhmi. Kritická situácia nastala v roku 2015. Vtedy stavebný úrad mesta Piešťany nariadil okamžité vypratanie budovy, pretože bolo ohrozené zdravie a životy jej obyvateľov.

Podľa predsedu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimíra Benka bol problémom už samotný projektový návrh. „Keby to bolo vytvorené len podľa nákresov, nevydržala by budova,“ uviedol Benko vlani vo výpovedi pred súdom. Podľa neho stavba mala pravdepodobnosť zrútenia 50 na 50 percent. Obžalovaný Tomčáni však s výpoveďou šéfa komory statikov na Slovensku nesúhlasil a tvrdil, že stavbu postavili inak, ako on navrhol.

Obyvatelia Centroomu si nakoniec museli vziať úver 800-tisíc eur, aby bytovku zachránili pred zrútením.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav