Kauza hrozby zrútenia budovy Centroom na Nitrianskej ulici pred súdom

Kauza hroziaceho zrútenia sa budovy Centroom na Nitrianskej ulici v Piešťanoch z roku 2015 opäť ožila. Tentokrát však už pred súdom. Za zločin všeobecného ohrozenia sa postavil dnes 27. novembra pred sudkyňu Okresného súdu v Piešťanoch statik Centroomu Ján Tomčáni. A ako v rámci svedeckých výpovedí odznelo, objekty sa štandardne projektujú spôsobom, že šanca spadnúť je u nich jedna k miliónu a viac, ale táto obytná budova v Piešťanoch mala vraj šancu ostať stáť či spadnúť jedna ku jednej.


Len pár desiatok metrov od budovy ktorá podľa obžaloby vďaka Janovi Tomčanimu takmer spadla postavil sa kontraverzný projektant pred súd (Autor: pror)

Sudkyňa zahájila pojednávanie čítaním obžaloby, podľa ktorej v prípade dokázania viny bude Ján Tomčáni odsúdený za zločin všeobecného ohrozenia. Prokurátor svoj návrh doplnil, že Tomčáni nedodržaním slovenských technických noriem pri projektovaní budovy spôsobil narušenie jej statiky, čím úmyselne vystavil obyvateľov budovy ohrozeniu života a zapríčinil škody veľkého rozsahu.

Na to Tomčáni reagoval, že nikdy nevyhotovil projekt s úmyslom spôsobiť škody či ublížiť ľuďom.

Ján Tomčáni pred pojednávaním

Najrozsiahlejšiu výpoveď v rámci dnešného pojednávania mal predvolaný svedok, vysokoškolský profesor v odbore stavebníctvo Vladimír Benko, ktorý bol k objektu privolaný už v roku 2015 po zistení statických porúch, a zároveň sa aj neskôr stal autorom sanácie objektu a jeho spevnenia tak, aby nehrozilo okamžité zrútenie.

Záber na praskliny v októbri 2015.

Podľa výpovedi, ktorá odznela, budove Centroomu hrozilo takzvané krehké zlyhanie, pri ktorom by sa budova bez akéhokoľvek varovania či postupného prejavovania sa porúch kompletne zvalila v priebehu jednej, maximálne dvoch minút. A jediní, kto by to mali šancu prežiť, by boli tí, ktorí by sa nachádzali čo najbližšie pri schodisku, pretože ako jediné nie je postavené na pylónoch.

Stavbári naliali do Centroomu okolo päťsto ton betónu.

Stavba podľa profesora V. Benka nemá základovú dosku ani železobetónové podzemie a celá drží na pylónoch zanorených v zemi v hĺbke šesť až dvanásť metrov. Na nich sú umiestnené platne poschodí. Na niektorých stĺpoch neskôr vypočítali preťaženie až 398 %.

„Keď sme dostali k dispozícii projektovú dokumentáciu, sami sme sa divili, ako je možné že sa to nezrútilo už počas výstavby,“ opisoval V. Benko vo svedectve.

Zo štúdia stavebnej dokumentácie vraj následne vyplynulo, že počas stavby samotný stavbyvedúci zapracoval do stĺpov podporné prvky, ktoré zabezpečili akú-takú stabilitu stavby.

Následné opravy a zodolnenie stĺpov podľa profesora Benka budovu zabezpečilo, ale zdravá stavba to vraj nie je. V prípade aj slabého zemetrasenia by jej hrozilo zrútenie.

Počas dnešného pojednávania vystúpil so svojím svedectvom vtedajší vedúci mestského stavebného úradu Ivan Pauer. Ten nariadil vysťahovanie obyvateľov. Vraj to bolo jeho doteraz najťažšie profesionálne a životné rozhodnutie.

Z dôvodu, že je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov, bolo pojednávanie odročené.

Nebezpečné praskliny na obytnej budove sa objavili na jeseň v roku 2015. Budova musela byť vysťahovaná na celé mesiace. Následné zodolnenie budovy obyvateľov vyšlo na 800-tisíc eur. Kým však nebude preukázaný jasný vinník, poisťovňa vraj tieto finančné škody majitelom bytov v Centroome neuhradí.

Statik Ján Tomčáni je uznaný vinným aj v prípade pádu strechy bratislavského komplexu Trinity v roku 2012. Súd mu v roku 2017 uložil trest odňatia slobody vo výmere 30 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobné obdobie v trvaní päť rokov. Zároveň uložil obvinenému trest zákazu činnosti spojený s výkonom povolania v odbore stavebníctva počas šiestich rokov.

V súčasnom období v Bratislave rozoberajú Apollo Business Centrum, ktorého statiku tiež Tomčáni riešil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj