Otvorené ihriská dezinfikujú, staré odstraňujú

Červeno-biele pásky zabraňujúce vstup na detské ihriská už zmizli. Deti sa konečne môžu hrať, aj keď pritom musia dodržiavať isté pravidlá. A tie platia i pre prevádzkovateľa, ktorým sú Služby mesta Piešťany.

Polievacie auto pitnou vodou dezinfikuje piesok. (Autor: am)

V Piešťanoch je medzi 10. a 21. hodinou otvorených jedenásť detských ihrísk. Tie sa nachádzajú na sídliskách Valová, Vodárenská, Prednádražie, Pentagon, Juh, za kinom Fontána, ďalej je to Žihadielko, Trajanáčik, Adam Trajan – Kaufland, Kocurice a Nikola Teslu.

Služby mesta Piešťany (SMP) musia každodenne pred otvorením, teda medzi šiestou a desiatou hodinou, priestor ihriska upratať, piesok prehrabať a očistiť a vydezinfikovať dotykové plochy jednotlivých herných zostáv. Okrem toho raz za týždeň pieskovisko prelievajú pitnou vodou. V praxi to vyzerá tak, že príde malé auto, ktorého vodič v priebehu niekoľkých minút nalieva do ihriska vodu, potom sa presunie ďalej. „Dezinfekcia vybratých ihrísk prebieha podľa daných opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR. Problémy s tým spojené nemáme. Išlo len o nastavenie pravidiel a zmeny prevádzky daných ihrísk,“ skonštatovala riaditeľka SMP Hana Dupkaničová.

Okrem toho si mnohí rodičia všimli, že naďalej miznú hracie prvky zo starých detských ihrísk. V tomto prípade ide o pokračovanie vyraďovania zastaraných šmykľaviek, hojdačiek či prevažovačiek z evidencie majetku mesta a ich následnú likvidáciu, čo poslanci schválili ešte vlani. Dôvodom bolo, že komponenty z ihrísk nezodpovedajú bezpečnostným predpisom a normám, sú zastarané a nevzhľadné. V súčasnosti nespĺňajú nároky a požiadavky pre hry a aktivity súčasnej generácie.

„Ide o prvky, ktoré vzhľadom na svoje opotrebenie, poškodenie a zastaranosť nedokážu eliminovať riziká a nebezpečenstvá, ktoré dieťa pri hraní nevie predvídať, a teda nemôžu ďalej slúžiť svojmu účelu. Vyraďovanie hracích prvkov a ihrísk zo zoznamu detských ihrísk na území mesta Piešťany súvisí i s výstavbou nových,“ povedala nám pred časom Dupkaničová.

Mestské zastupiteľstvo schválilo odstránenie hracích prvkov z Vážskej, kde ako náhrada slúži Žihadielko, ďalej na Lipovej, tam sa deti môžu hrať na novom ihrisku na Prednádraží. Poslanci schválili aj likvidáciu starých komponentov na Vodárenskej ulici, kde taktiež rodiny môžu navštíviť novšie ihrisko. A doslúžili aj prvky v Pentagone, kde je nové ihrisko hneď vedľa. Okrem toho sú podľa schválených uznesení odstraňované doslúžené, poškodené a odhnité hracie prvky na rôznych miestach mesta.

Vyraďovanie prvkov kopíruje Koncepciu detských ihrísk. Zámerom mesta je totiž vlastniť a prostredníctvom SMP prevádzkovať bezpečné, hravé, moderné a pre deti príťažlivé ihriská. Mali by to byť centrálne ihriská, teda nie, že za každým domom budú dva či tri jednoduché hracie prvky, ale stavajú sa celé herné komplexy.

„Ihriská prechádzajú zmenami a budú nimi prechádzať aj na základe nového zákona o bezpečnosti detských ihrísk. Viac informácií bude o dva týždne po pracovnom stretnutí k tejto téme na mestskom úrade,“ dodala riaditeľka SMP.

Nový zákon stanovuje napríklad požiadavky na povrch detských ihrísk alebo na rozmiestnenie hracích zariadení. Definuje aj základné povinnosti vlastníkov ihrísk, okrem iného sa zavádza systém na monitorovanie úrazov na ihriskách. Novinkou bude i povinná vstupná kontrola v prípade nových ihrísk, ako aj ročné kontroly.

Zákon zavádza aj sankcie za nedodržiavanie stanovených pravidiel. Legislatíva stanovuje tiež požiadavky na odbornú spôsobilosť kontrolórov ihrísk, čím by sa malo zamedziť pôsobeniu rôznych podvodných kontrolórov. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav