MDD si školáci vychutnali v školských laviciach

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. júna 2020, 11:17

Návrat do školských lavíc si v prvý júnový deň po období pandémie doslova vychutnávali nielen žiaci, ale aj rodičia. Vítali ich vysmiati učitelia. Takúto atmosféru sme zažili v pondelok ráno v areáli Základnej školy na Holubyho ulici v Piešťanoch.


Žiaci I.B triedy ZŠ na Holubyho ulici so svojou triednou Ivanou Vlhovou a riaditeľom Andrejom Hanicom sa na návrat do školy tešili. (Autor: Viera Dusíková)

Prvákov viedli, ruka v ruke,  opäť do školy ako v septembri  ich mamy či otcovia, len s tým rozdielom, že deti si už niesli školské vaky a v nich potreby na vyučovanie podľa rozvrhu. „My sme čas pandémie prečkali na chate v prírode, takže sme takzvaná bezrúšková rodina. Na rúška si musíme zvykať, často ich aj zabudneme doma, keď sa vyberiem do obchodu, musím sa vrátiť.  Doma máme prváka a ja som na materskej s menším dieťaťom, ktoré teraz momentálne varuje tatino,“ povedala nám mamička prváka Šimona, ktorý sa veľmi tešil na svojich spolužiakov. „Budeme v triede všetci, len jeden spolužiak nemôže prísť, lebo jeho maminka ochorela a lekárka mu neodporučila ísť dnes do školy,“ usmial sa spoza rúška veselý chlapček.

Prvák Šimon so svojou mamičkou, tiež učiteľkou (vľavo) a pani vychovávateľkou, ktorá mu merala teplotu. Foto (vd)

Pod pergolou boli pripravené pre žiakov dva tímy zamestnancov školy – vychovávateľky a učiteľky koordinovali príchod do školy.  Okrem prezencie bolo treba odmerať teplotu každému žiakovi. Nastriekať dezinfekciu a doladiť bezpečnostné pokyny.

Deti si museli podvihnúť šilt, aby im vychovávateľky mohli zmerať teplotu. foto (vd)
Rodičia si deti odviedli pod pergolu, kde na nich čakali vychovávateľky a učiteľky. Za prvú „kontrolnú líniu“ už rodičia nesmeli zájsť. Foto (vd)

„Dnes nám prišlo do školy 124 detí prvého stupňa, triedy sú naplnené, len 39 žiakov ostalo doma. Som veľmi rád, že  vyučovanie, aj keď s istými obmedzeniami môže naplno začať. Sme škola, ktorá funguje od rána až do štvrtej hodiny popoludní, pretože naplno pracuje aj školský klub, do ktorého sa prihlásilo 56 detí. Tridsaťšesť ich ostalo doma,“ uviedol riaditeľ ZŠ Holubyho Andrej Hanic.  V tejto škole funguje naplno aj príprava a výdaj stravy, takže do práce sa vrátili aj tety  kuchárky. V areáli je k dispozícii aj elokované pracovisko materskej školy. A ako sme sa dozvedeli,  kuchárky budú variť  napríklad aj pre deti zo Základnej školy E.F. Scherera.

Povinná dezinfekcia a „papierovačky“. Foto (vd)

Čo sa týka personálu, do práce nastúpilo na MDD štrnásť učiteliek a dve asistentky. Triedne učiteľky učia vo svojich triedach vždy po jednej, čiže klasicky. Len piatakom sa striedajú piati učitelia na slovenčinu, matematiku, dejepis či angličtinu.

V škole panovala pozitívna nálada a každý sa tešil z opätovného návratu do lavíc. Aj keď – ako sa riaditeľ priznal, chcelo to dobrú koordináciu, viac úsilia ako inokedy a hlavne – chuť na reštart!

Učiteľka Ivana Vlhová sa na začiatku venovala rozsadeniu žiakov. V lavici spolu sedeli len dve sestry, ostatní mali byť po jednom. Foto vd

Po ceste na Holubyho sme  po ceste od železničnej stanice smerom k Trajanu stretli už pred ôsmou hodinou ráno neznámeho tatina s dvoma maličkými dcérkami. Vyzerali, akoby šli vystrojení do škôlky.

Tento tatino si dnes viedol dcérky namiesto do škôlky, do svojej práce na Trajana. Foto vd

„Do materskej školy nejdeme, dcérky si vediem do práce,“ usmial sa tatino a ochotne nám spolu s dievčatkami zapózovali.  A pretože je dnes Medzinárodný deň detí, želáme všetkým školákom i škôlkarom – tým čo zasadli do lavíc,a le aj tým, čo ostali doma, radostné MDD plné zdravia a aj sladkostí.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava