Uvoľňovanie opatrení v piešťanských školách a škôlkach: Nedostatok miest pre škôlkarov, ale i školákov!

  • Školy / Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. mája 2020, 00:01

Od pondelka 1. júna sa po takmer troch mesiacoch môže časť detí vrátiť do škôl a materských škôlok. I keď je tento nástup poznačený obmedzeniami, záujem zo strany rodičov je pomerne veľký. Avšak hygienické obmedzenia výrazne skresali kapacity školských i predškolských zariadení. V Piešťanoch sa do škôlok všetky deti nedostanú a školáci majú šťastie, že je o dobrovoľnú školskú dochádzku menší záujem.

V škôlkach chýba 77 miest pre škôlkarov, ktorí by sa chceli vrátiť.

Do škôlok sa môžu vrátiť všetky deti a školáci do škôl môžu nastúpiť len ak navštevujú 1. až 5. ročník. Ale aj to za zvýšených hygienických opatrení a s výraznými kapacitnými obmedzeniami. V jednej skupine (triede) môže byť spolu maximálne 15 škôlkarov, alebo 20 školákov

Pokyny ministerstva školstva dávajú na dobrovoľný výber do práce nastúpiť aj pedagógom. Pedagógovia, ktorí sa z rôznych dôvodov na to necítia, môžu v zmysle ustanovení zákonníka práce „Prekážky v práci na strane zamestnávateľa“ zostať naďalej doma.

A tak na základných školách v Piešťanoch zo 177 pedagógov nastúpi do práce len 115 pedagógov. V materských školách z celkového počtu 72 pedagogických pracovníkov v pondelok do zamestnania nastúpi 57.

Kapacity materských škôl nestačia

Z dôvodov nariadení hygienikov môže byť v jednej skupine (triede) maximálne 15 detí, kapacita piešťanských materských škôlok tak klesla dramatickým spôsobom.

Z celkového počtu 765 detí zapísaných v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Piešťany môže v pondelok z kapacitných dôvodov nastúpiť len 335 škôlkarov.

Závažný problém však je, že do piešťanských škôlok sa od pondelka hlási takmer o stovku viac detí nad limitované kapacity, čiže 412 detí. Chýba miesto pre 77 škôlkarov, ktorí by sa chceli vrátiť.

Ak však nedajbože všetci rodičia, ktorí mali do marca v piešťanských škôlkach miesto pre svoje deti zabezpečené, rozhodnú sa nastúpiť do práce a poslať deti do škôlky, nastane obrovský problém.

Za súčasných hygienických opatrení bude v Piešťanoch chýbať 430 miest pre predškolákov.

Základne školy „zachraňuje“ menší záujem

O čosi lepšia situácia vďaka menšiemu záujmu o školskú dochádzku je na piešťanských základných školách. Celkový počet školopovinných detí v ročníkoch 1. až 5. v piešťanských základných školách je 1226. Z nich sa 686 prihlásilo, že chce od 1. júna nastúpiť do školy. Až 540 žiakov zatiaľ ostáva doma. Našťastie!

Lebo celkový počet detí, ktoré môžu prijať piešťanské základné školy na základe hygienických opatrení, je len zhruba 947.

Čiže ak by chceli všetci prváci až piataci nastúpiť do školy, tak v Piešťanoch chýba 279 miest.

A šiestaci až deviataci by zrejme svoje miesta v školách už ani nenašli.

A tak v závere už len konštatovanie. V prípade, ak by sa i  obnovila školská dochádzka pre všetky ročníky základnej školy a do materských škôlok by sa chceli vrátiť všetky deti, čo v nich do marca boli, tak za súčasných hygienických opatrení mesto nemá ani len polovicu potrebnej kapacity škôl a škôlok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav