Projekt Socha Ľudovíta Wintera je súčasťou medzinárodnej výstavy Má vlast – cestami proměn

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 26. mája 2020, 13:06

Projekt Socha Ľudovíta Wintera je súčasťou medzinárodnej výstavy Má vlast cestami proměn – Příběhy domova a je v spoločnosti ďalších projektov premien verejných priestorov. Výstava je až do 20.6. dostupná na pražskom Vyšehrade, potom bude putovať po regiónoch. Návštevníci môžu za svoj obľúbený projekt zahlasovať.

Výstava bola až do 20.6. dostupná na pražskom Vyšehrade. (Autor: ProWinter, o.z.)

Spracované informačné panely o jednotlivých premenách tvoria výstavu, ktorá je do 20. júna 2020 prístupná na pražskom Vyšehrade. Po tomto termíne výstava putuje po regiónoch. Súčasťou celoročného putovania býva aj hlasovanie verejnosti za najvydarenejšiu premenu. Do súťaže je  zaradených 118 premien, ktoré boli zrealizované v roku 2019.

Výstava prezentuje prostredníctvom fotografií a príbehov stav pred rekonštrukciou a po nej. Každý rok môžu návštevníci výstavy vidieť opravy rôznorodých stavieb, od sakrálnych objektov, cez obecné úrady, školy, multikultúrne centrá, námestia, až po krajinárske úpravy v parkoch a sadoch.

Socha Ľudovíta Wintera je projektom štvorročnej práce občianskeho združenia ProWinter. Autorom sochy je akademický sochár Roman Hrčka, ktorý už v minulosti pre Piešťany vytvoril niekoľko umeleckých diel. Z nich najvýznamnejšia je busta Eugena Suchoňa.

Bronzová socha Ľudovíta Wintera sediaceho na lavičke má svoje miesto na južnej strane Kolonádneho mosta od mája v roku 2019. Z dôvodu rekonštrukcie mostu je dočasne umiestnená na kúpeľnom ostrove.

Zdroj: red/ProWinter, o.z./MsU Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela