Uplynulo 234 rokov od smrti kráľa Madagaskaru

Pred 234 rokmi, presne 23. mája 1786 na Madagaskare zomrel uhorský šľachtic, vojak Matúš Moric Beňovský, celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský. Bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu, sedem rokov pred Jamesom Cookom. Pochádzal z Vrbového.

Móric Beňovský bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku (Autor: wikipedia.sk)

Móric Beňovský počas svojho života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru Pamäti a cesty. V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Narodil sa 20. septembra 1746 vo Vrbovom.

Jeho rodisko, mesto Vrbové každoročne oceňuje Beňovského glóbusom ľudí, ktorí sa zaslúžili o šírenie dobrého mena Vrbového a propagovanie ich rodáka, madagaskarského kráľa.

Šiesty ročník Beňovského glóbusu je naplánovaný na piatok 9. októbra. Odborná komisia tak už teraz navrhla laureáta, ktorým má byť básnik, spisovateľ a krajanský pracovník z Maďarska, nositeľ štátneho vyznamenania Slovenskej republiky Radu bieleho dvojkríža – Gregor Papuček.

Ten okrem iného spracoval cennú štúdiu o Móricovom bratovi Emanuelovi Beňovskom, zastupoval mesto Vrbové na odbornej historickej konferencii v Budapešti, sprevádzal konzula Madagaskaru pri jeho návšteve Vrbového pri príležitosti Beňovského osláv, upozorňoval na „novinky“ z Maďarska týkajúce sa Beňovského, šíril dobré meno mesta Vrbové v Maďarsku, poskytol mestu prekladateľské a tlmočnícke služby. Poslanci sa tak na jeho ocenení zhodli a ako nadchádzajúceho laureáta ho odsúhlasili.

Ako uvádza Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Gregor Papuček sa narodil v Mlynkoch (Pilisszentkereszt) 24. júna 1938. Základné vzdelanie získal v budapeštianskej slovenskej škole, kde už vtedy začal písať básne. Uverejňoval ich v Našej slobode, neskôr v Ľudových novinách. Zaradil sa do prúdu literárneho života Slovákov v Maďarsku – nielen ako tvorca, ale aj mnohostrannou organizátorskou činnosťou. Vydal 7 zbierok vlastných básní, 2 zbierky básní pre deti, zbierku preložených básní pre deti od S. Weöresa, zbierku a kompaktný disk (CD) zhudobnených básní pre deti, zbierku mlynských ľudových piesní a monografiu Mlynkov, je spoluautorom zbierky mlynských rozprávok a 6 antológií.

Pred Papučkom putoval Beňovského glóbus do rúk aj ďalším významným šíriteľom dobrého mena kráľa Madagaskaru a mesta Vrbové a v neposlednom rade aj vášnivým cestovateľom. V roku 2015 bol ocenený bývalý prezident Rudolf Schuster, doktor Ivan Engler a Stanislav Machovčák, ktorý na Madagaskare nechal postaviť Beňovskému pamätník. Ďalší rok si ocenenie prevzala Beňovského príbuzná Alžbeta Ambrozyová, diplomatka Cecília Kandráčová a umelecký fotograf Filip Kulisev.  V 2017-tom ocenili priaznivcov slovenských expedícií na Madagaskare, doktora Bernda Zschocke s manželkou Marie-Hélène Kam Hyo, historika Ľubomíra Bosáka a pedagóga Patrika Kýšku. V uplynulých dvoch rokoch si ocenenie prevzali Milan Antol, herec, režisér a riaditeľ činohry Štátneho divadla v Košiciach a známy horolezec František Kele (in memoriam).

Ďalšie články o Móricovi Beňovskom:

Beňovský zomrel ako 40-ročný, ale zažil viac, ako iní za celý život

Vrbové: Mesto prvýkrát udelí Beňovského glóbus

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava