Vrbové: Mesto prvýkrát udelí Beňovského glóbus

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. septembra 2015, 10:18
  • Autor:sita

Vrbové na pamiatku slávneho rodáka Mórica Beňovského začne udeľovať nové ocenenie – Beňovského glóbus. Získať ho môžu domáce a zahraničné osobnosti, popularizujúce Beňovského, ako aj významní slovenskí cestovatelia.

Prvé Beňovského glóbusy dostanú exprezident Rudolf Schuster, lekár a spisovateľ Ivan Engler (Rakúsko) a podnikateľ a letec Stanislav Machovčák, ktorý na Madagaskare postavil na vlastné náklady pomník Beňovského. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutoční koncom septembra. Cenu tvorí krištáľový glóbus vysoký 29 centimetrov a grafika od Igora Piačku, zobrazujúca Beňovského.
Najznámejší rodák z Vrbového – Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský – je známy ako kráľ Madagaskaru, kde strávil štyri roky života. Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha, kde je jeho pamätník a pomenovali po ňom aj námestie. Počas krátkeho života získal prívlastky dobrodruha, cestovateľa, objaviteľa, kolonizátora. Ako prvý Európan sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Je autorom memoárového diela Pamäti a cesty – denníka spisovateľa, plukovníka francúzskej armády, veliteľa poľského vojska a rakúskeho vojaka. Vo Vrbovom sa zachovala kúria, označovaná ako rodný dom Beňovského. Jeho meno nesie aj jedna z ulíc mestečka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 2. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel