Májové mestské zastupiteľstvo: Veľa emotívnych prednesov, málo reálnych krokov pre obyvateľov

Volení predstavitelia Piešťan sa aj vďaka koronavírusovej pandémii stretli rekordne až po troch mesiacoch. Napriek pomerne útlemu programu trvala diskusia od druhej poobede až do hlbokej noci. Účasť verejnosti poznamenali protivírusové opatrenia.

Mestské zastupiteľstvo sa konalo za prísnych hygienických opatrení (Autor: pror)

Radnica aplikovala povinné dvojmetrové vzdialenosti stoličiek určených pre verejnosť, a tak po odrátaní počtu prítomných akreditovaných novinárov sa ako zástupca verejnosti v zasadačke v mestskej knižnici ocitol len jediný obyvateľ kúpeľného mesta.

Ešte pred zahájením oficiálnej časti programu si zobral slovo primátor Peter Jančovič. V rozsiahlom prejave reagoval na otvorený list štyroch poslancov, pri ktorého tvorbe podľa našich informácií hrala líderstvo poslankyňa Zuzana Svrčeková. Vzájomné obviňovanie oboch strán, kto čo neurobil a kto čo urobil, alebo urobiť nemal či prípadne mal v súvislosti s pandémiou, bola hlavne zo strany autorov listu priehršť kompetenčných nejasností.

Poslanecké kompetenčné nejasnosti

Za všetky ako ilustrácia stačí výčitka vedeniu radnice, ktorá jasne ukazuje, že štyria poslanci ani netušia, aké sú ich právomoci silné. A to čo vyčítajú vedeniu mesta, je vlastne strela do vlastnej brány. Citujeme z otvoreného listu: „Ocenili by sme spoluprácu Mesta Piešťany s nemocnicou. Lekári sú tiež ľudia v prvej línii. Piešťanci aj ich prácu a obetu ocenili večerným potleskom. Preto je žiaduce urobiť podporný krok aj zo strany Mesta Piešťany. Okrem iných opatrení, myslíme si, že dať parkovanie zdravotníckemu personálu nemocnice z a d a r m o na parkovisku na Nálepkovej ulici v tomto čase by bol prvý z krokov spolupráce počas pandémie a ocenenia ich práce.“

Tak len na objasnenie štyrom pomotaným piešťanským poslancom. Parkovanie rieši všeobecne záväzné nariadenie mesta, ktoré v takom stave ako platí, schválili mestskí poslanci ešte v auguste minulého roku. A tak ako ho poslanci schválili, tak ho svojim návrhom a následným schválením môžu aj zrušiť či upraviť napríklad aj v prospech zdravotníkov. Ak by to urobil svojvoľne primátor, išlo by o osvojenie kompetencie, ktoré nemá.

Chceli meniť plat primátora

Až následne po primátorovom prejave sa rozbehla aj oficiálna časť mestského zastupiteľstva. Pri schvaľovaní programu sa opäť iniciatívy chopila Zuzana Svrčeková. Snažila sa do programu dostať tri jej návrhy bodov rokovania.

Jeden návrh od Svrčekovej bol na úpravu platu primátora, druhý na úpravy mestského rozpočtu a tretí sa týkal súkromnej bytovej jednotky Lesoprojekt.

Poslanci v rozprave Svrčekovej vytkli, že k jej návrhom nedostali žiadne materiály, aby sa s nimi oboznámili a teda ani nevedia, o čom by sa malo rokovať. Hlavný kontrolór mesta Martin Svorad poslankyni poradil, že rokovať sa dá aj vtedy ak materiály dodá poslancom krátkou cestou priamo na rokovaní. Môže využiť kopírku mestskej knižnice. Čo Svrčeková neurobila, a tak poslanci schválili jej jediný návrh o privátnej bytovke Lesoprojekt.

K tomuto Svrčekovej návrhu sa nachvíľu pristavíme. O čo s tou bytovkou ide sa verejnosť aj poslanci dozvedeli až počas rokovania. Bytovku Lesoprojekt z jedenástimi bytmi postavil súkromný investor. Bytovka má doteraz elektrickú prípojku na verejnú sieť len takzvanú stavebnú s kapacitou 60 ampérov. Pričom stavebná norma hovorí o kapacite ističa každej jednej bytovej jednotky v dome vo veľkosti 25 ampérov. A práve to je dôvod, prečo doteraz piešťanský stavebný úrad nemohol vydať kolaudačné rozhodnutie.

V bytovke býva aj mestský poslanec

Svrčeková navrhovala prijať uznesenie poslancov podľa ktorého by mal primátor kolaudačné rozhodnutie podpísať. Na doplnenie informácie, bytovka nie je napojená na plyn. To znamená, že jedenásť domácností nielen svieti, ale aj varí a kúri elektrinou. Napriek tomu, že stavba nieje skolaudovaná, už ju užíva viacero obyvateľov. Medzi takto na čierno bývajúcich v dotyčnej bytovke patrí dokonca aj piešťanský mestský poslanec Michal Fiala.

A nakoniec podstatná vec. Činnosť stavebného úradu je pre mesto preneseným výkonom štátnych kompetencií. Aj keď zdanlivo na verejnosť pôsobí ako súčasť samosprávy, lebo na radnici sídli samospráva k jeho činnosti nemá žiadnu právomoc.

Preto prijať uznesenie k činnosti stavebného úradu je ako snaha meniť učebné osnovy na základnej škole uznesením piešťanských mestských poslancov. Aj keď je mesto ich zriaďovateľom, na odbornú činnosť má dosah jedine štát.

Bežný obyvateľ mesta s v tom nemusí vyznať. Na to má predsa radničných úradníkov. V prípade volených zástupcov by sa to však očakávalo. Možno by za úvahu stálo piešťanským poslancom zo strany vedenia radnice usporiadať k tomu nejaké odborné školenie. Nemuseli by sa potom mučiť diskusiou o niečom, čo v konečnom dôsledku nakoniec vyznie len ako mlátenie prázdnej slamy.

Čerti im nedávajú spať

Zlatou „ozdobou“ minulotýždňového rokovania poslancov bol ich boj s údajne temnými silami, ktoré sa mesta zmocňujú pomocou pochodu čertov. Za obeť tejto diskusii padla zmluva o Vianočných trhoch. Ale o tom sme už písali viac v inom článku. Nájdete ho TU.

A tak už len záverečné konštatovanie. Do poslednej chvíle rokovania sme čakali na iniciatívu štyroch signatárov otvoreného listu primátorovi či prednesú svoj návrh na bezplatné parkovanie zdravotníkov na parkovisku na Nálepkovej ulici v Piešťanoch. Ale na rokovaní mestského zastupiteľstva, kde sa táto ich požiadavka z otvoreného listu dala aj reálne presadiť o tom nebola ani zmienka, ale ani len pokus na túto tému rokovať s vedením mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava